Τι ποσό μπορεί να αποδώσει ο φόρος τύπου ΦΜΑΠ

Τι ποσό μπορεί να αποδώσει ο φόρος τύπου ΦΜΑΠ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχετε αναλογισθεί ποτέ ποια είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας; Λοιπόν, τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι σε όρους αντικειμενικών αξιών η συνολική αξία της περιουσίας των Ελλήνων φτάνει στα 680 δισ. ευρώ. Περίπου 420 δισ. ευρώ είναι τα κτίσματα των φυσικών προσώπων και 140 δισ. ευρώ τα οικόπεδα. Στα 70 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των ακινήτων των νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα –περίπου 50 δισ. ευρώ– εκτιμάται ότι είναι η αξία των αγροτεμαχίων, η οποία ουδέποτε έχει μετρηθεί καθώς ουδέποτε τα αγροτεμάχια συμπεριελήφθησαν σε φόρο τύπου ΦΜΑΠ.Η καταμέτρηση αυτή έγινε σε μία προσπάθεια να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα: Ποιο ποσό μπορεί να αποδώσει εισπρακτικά ο φόρος τύπου ΦΜΑΠ; Η απάντηση εξαρτάται από το πού θα μπει το αφορολόγητο. Αν υποτεθεί ότι αποφασιστεί να οριστεί στις 300.000 ευρώ, η φορολογητέα ύλη για τα φυσικά πρόσωπα, αμέσως, ψαλιδίζεται στα 188 δισ. ευρώ σε όρους αντικειμενικών αξιών και περίπου στα 130-140 δισ. ευρώ σε όρους πραγματικών αξιών. Με δεδομένο μάλιστα ότι ένα αφορολόγητο καλύπτει όλους τους φορολογουμένους, η αξία προς φορολόγηση θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Υπάρχουν 215.000 ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας 300.000 – 500.000 ευρώ ο καθένας. Η αθροιστική αξία αυτών των ακινήτων φτάνει στα 77,4 δισ. ευρώ. Με αφορολόγητο στις 300.000 ευρώ, από τα 77,4 δισ. ευρώ τα 64 δισ. ευρώ θα είναι αφορολόγητα και ο φόρος θα επιβληθεί στα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ.

Ασύμβατες με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες χαρακτήρισε η S&P ορισμένες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η S&P προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί η θέση της Ελλάδας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία. Στο πλαίσιο αυτό ο οίκος τοποθέτησε την αξιολόγηση CCC+ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών σε Credit Watch Negative, που αποτελεί προθάλαμο υποβάθμισης. Οπως σημειώνει, η υποβάθμιση θα πραγματοποιηθεί αν κριθεί πιθανή η διακοπή της στήριξής τους από την EKT.

Σχέδια επί… χαρτογράφησης

Την επανασύσταση των δασικών υπηρεσιών, που θα συντάξουν τους νέους δασικούς χάρτες της χώρας, ζητεί η νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ζητεί να διακοπεί η διαδικασία της κτηματογράφησης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των χαρτών. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην κτηματογράφηση, χωρίς να έχει χαρτογραφήσει πάνω από το 10%. Η σύσταση δε των δασικών υπηρεσιών αναμένεται να απαιτήσει προσλήψεις δεκάδων δημοσίων υπαλλήλων. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για  επιστροφή στο… μέλλον.

Ενα «μυστικό» για το QE

Μπορεί η απόφαση το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «μετράει» πλέον πάνω από μία εβδομάδα, ωστόσο μερικές «λεπτομέρειές» του, που έχουν σχέση με την Ελλάδα και φτάνουν στη στήλη, έχουν πάντα ενδιαφέρον. Λοιπόν, σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να ξέρουν, από την αρχή είχε αποφασιστεί ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, απλά στη Φρανκφούρτη έψαχναν τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμμετοχής της. Για την ακρίβεια, έψαξαν σε όλους τους όρους που έχουν μπει στην Ελλάδα από την ΕΚΤ κατά καιρούς και εντόπισαν μία στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Outright Monetary Transactions-ΟΜΤ). Ο όρος βρίσκεται στο technical annex και λέει ότι «για χώρες που βρίσκονται σε ανοιχτή αξιολόγηση, η συμμετοχή τους θα παγώνει μέχρι να έχει θετική έκβαση η αξιολόγηση». Και τον υιοθέτησαν…

Πώς δανείζονται οι χώρες του Νότου

Πώς αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τις τρέχουσες ανάγκες τους; Μια περιήγηση στον χώρο αποδεικνύεται εξαιρετικά διδακτική: Η Ιταλία φέρεται να ετοιμάζει νέα έκδοση ομολόγου, μετά την επιτυχή έκδοση στα τέλη Νοεμβρίου, η οποία έγινε με την πιο χαμηλή επίδοση που έχει καταγραφεί, στο 2,08%. Αναμένεται πως η έκδοση της Ιταλίας θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ. Η Ισπανία, όπου το κόμμα Podemos αποτελεί τον «ισπανικό ΣΥΡΙΖΑ», δεν δείχνει να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οσον αφορά στην έκδοση νέου ομολόγου από το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, οι σχεδιασμοί προχωρούν τάχιστα, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Ολες οι παράμετροι θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις μέσα στο επόμενο διάστημα, με το μέγεθος και το τελικό χρονικό σημείο της έκδοσης να εξαρτώνται, στο παρόν στάδιο, από τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση από τους επενδυτές.

Το κυπριακό χρέος παραμένει ελκυστικό, σύμφωνα με σχόλια στην «Κ» από πιθανούς επενδυτές που έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον για μία κυπριακή έκδοση, καθώς το ρίσκο, αν και σχετικά υψηλό, υπερτιμολογείται. Σε σχέση, για παράδειγμα, με την αβεβαιότητα της Ισπανίας ή ακόμα και της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή