Με το βλέμμα στραμμένο στις προγραμματικές οι επιχειρηματίες

Με το βλέμμα στραμμένο στις προγραμματικές οι επιχειρηματίες

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις τηρεί ο επιχειρηματικός κόσμος επενδύοντας στο «καλό σενάριο». Αναγνωρίζει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «προσαρμογή σε ρεαλιστικές θέσεις» και προσβλέπει από τη μια στην «ικανότητά του» να συντονίσει στην ίδια κατεύθυνση τα νέα πρόσωπα που έχει τοποθετήσει σε καίριες κυβερνητικές θέσεις και από την άλλη «στην πλάτη» που όπως εκτιμά θα πρέπει να βάλει η Ευρώπη «για να μην χαθεί το κοινό ευρωπαϊκό όραμα που θα στοιχίσει σε όλους».

Ο ΣΕΒ έχει εκφράσει επισήμως μέσω της συγχαρητήριας επιστολής του προέδρου Θεόδωρου Φέσσα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τις εκλογές, τη στήριξή του στη νέα κυβέρνηση, θέτοντας «κόκκινη γραμμή» την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

«Οι ανάγκες της χώρας και οι υποχρεώσεις της προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα είναι γνωστές και επιτακτικές. Κατά τις επόμενες λίγες ημέρες καλείστε να λάβετε αποφάσεις που θα άρουν την αβεβαιότητα για τις δυνατότητες της χώρας μας να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» τόνιζε στην επιστολή του ο κ. Φέσσας. Στο δύσκολο έργο της τόνιζε επίσης ο κ. Φέσσας, «η νέα κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση, το πνεύμα συνεργασίας και την εποικοδομητική συμπόρευση με τους κοινωνικούς εταίρους» υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ΣΕΒ, ως κατ’ εξοχήν εκπροσώπου των οργανωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, να σταθεί δίπλα της.

Αυτό το πνεύμα συνεργασίας που εκδηλώθηκε πριν από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις πρώτες εξαγγελίες από τους αρμόδιους υπουργούς για σειρά κρίσιμων θεμάτων, δεν έχει αλλάξει στο εσωτερικό του ΣΕΒ. Αναμένουν βέβαια με αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις για να δουν εάν πράγματι η κυβέρνηση θα προτείνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα απαντά στο κρίσιμο θέμα της απασχόλησης και της ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα. Αναγνωρίζουν ότι η διαχείριση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, είναι ένα «εξαιρετικά δύσκολο καθήκον» για τον κ. Τσίπρα γι’ αυτό και η άποψη που κυριαρχεί στον ΣΕΒ είναι ότι απαιτείται ένα εσωτερικό ενιαίο μέτωπο στήριξης μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Μέχρι στιγμής, κύκλοι του Συνδέσμου καταγράφουν στα θετικά, το γεγονός ότι δεν χάθηκε χρόνος και σχηματίστηκε πολύ γρήγορα κυβέρνηση. Η τάχιστη επίσης υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για τη νέα δομή των υπουργείων,αποτιμάται επίσης θετικά από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς έδωσε την αίσθηση ότι υπάρχει σχεδιασμός. Η συγχώνευση των υπουργείων δεν είναι κάτι που ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο, «έχουμε ξαναδεί» ανάλογα σχήματα, τονίζουν εκπρόσωποί του, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν επιφυλάξεις για τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε υπουργικές θέσεις. Οι επιχειρήσεις αναμένουν, ωστόσο, να δουν πώς θα δομηθούν τα υπουργεία, ποια πρόσωπα θα τα στελεχώσουν και πώς θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες.

Επί των ειδικότερων θεμάτων που έχουν μέχρι στιγμής εξαγγελθεί, οι επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής για την εξειδίκευσή τους με τις προγραμματικές δηλώσεις. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή χωρίς διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Δεν θέλουμε μονομερείς αποφάσεις» αναφέρουν κύκλοι του Συνδέσμου. Οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο διαβούλευσης και με τεκμηριωμένες θέσεις ως προς τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Ειδικά για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο ΣΕΒ πραγματοποιεί ήδη μελέτη για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους διάφορους κλάδους, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές στον ανταγωνισμό όπως και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα επηρεαστούν περισσότερο. Σημαντική παράμετρος για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου, είναι για τις επιχειρήσεις και το χρονοδιάγραμμα. Για κάποιους κλάδους, εκτιμούν ότι θα ήταν καταστροφική η άμεση εφαρμογή του. Επισημαίνουν, πάντως, ότι το θέμα του κατώτατου μισθού δεν αφορά την πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων γιατί οι αμοιβές είναι υψηλότερες. Στο θέμα της φορολογίας, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφικό να φορολογηθεί η παραγωγική βάση. Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, θεωρούν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν την αύξηση της φορολόγησης, σημειώνουν, ωστόσο, ότι η φορολόγηση είναι θέμα αντιστάθμισης και κινήτρων. Ο ΣΕΒ αναμένεται να παραδώσει και στη νέα κυβέρνηση σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είχε παραδώσει και στις προηγούμενες. «Οι οργανωμένες επιχειρήσεις που πληρώνουν φόρους επιδιώκουν την πάταξη της φοροδιαφυγής» τονίζουν κύκλοι του ΣΕΒ, θέτουν, ωστόσο, ερωτήματα σχετικά με το πώς πρακτικά θα γίνει αυτό, αλλά και με το κατά πόσο το μέγεθος είναι πράγματι όσο υψηλό παρουσιάζεται.

Επαφές από τον Σεπτέμβριο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκινήσει τις επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2014 με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ όπου αναπτύχθηκε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Σε αυτή τη συνάντηση, όπως μεταφέρουν κύκλοι του Συνδέσμου, ο κ. Τσίπρας ήταν αρκετά καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ καθησύχασε και τις γενικότερες ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας. «Δεν είμαι κρατιστής» φέρεται να είπε στους εκπροσώπους του επιχειρείν, υποσχόμενος ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ακολούθησαν πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι απέσπασαν αντίστοιχες διαβεβαιώσεις. Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει τις προγραμματικές δηλώσεις και είναι έτοιμος να στηρίξει μια προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας που δεν θα θέτει υπό αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Σήμερα, καθώς η χώρα πασχίζει να αφήσει πίσω της τον κύκλο της βαθιάς ύφεσης, έχει μόνο μία επιλογή: τη δυναμική ανάπτυξη, με αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης, ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών» τονίζει στην προσωπική του συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή