Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών θύμισαν… 1957

Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών θύμισαν… 1957

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφιαλτική υποδοχή επεφύλαξαν στη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση το Χρηματιστήριο και η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Υπό τη μορφή αγέλης τα hedge funds έσπευσαν προς την έξοδο του Χρηματιστηρίου έχοντας θορυβηθεί από τις δηλώσεις των νέων υπουργών περί ακύρωσης των αποκρατικοποιήσεων (σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ).

Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε απ’ όλο το φάσμα των βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων επενδυτών, αλλά κυρίως το εύρος της έντασης των μαζικών ρευστοποιήσεων στις τρεις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις, προκάλεσε ακόμη ένα «κραχ» σε μετοχές. Ταυτόχρονα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά όπως για παράδειγμα το 3ετές ομόλογο όπου η απόδοση άγγιξε και το 18,90% την Πέμπτη, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έφθασε το 14,80% από 13,25% την Τετάρτη.

Η κατάρρευση της αγοράς κορυφώθηκε την Τετάρτη (-9,24% ο Γενικός Δείκτης) και θύμισε καρμπόν την πρόσφατη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου 2014 (-12,78%). Οι τιμές των Warrants και των τραπεζικών μετοχών απώλεσαν περίπου το 80% της αξίας τους από την περίοδο κατά την οποία οι μέτοχοι είχαν συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων (Μάρτιος-Απρίλιος 2014). Ο τραπεζικός δείκτης μέσα σε 3 συνεδριάσεις κατέγραψε απώλειες της τάξης του 43,81% και η διαπραγμάτευση γίνεται σε επίπεδα Ιουλίου 1986, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μέσα στο εφιαλτικό τριήμερο υποχώρησε κατά 11,7 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι την Τετάρτη οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες προσγειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία στο Χρηματιστήριο, δηλαδή από το 1957.

H μετεκλογική κατάρρευση κυρίως των τραπεζικών μετοχών αποδίδεται στην ανησυχία που εκφράζεται από τους επενδυτές για τα σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και το ΤΧΣ, καθώς υπάρχει η αίσθηση για τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών άνευ ψήφου που έχει το Ταμείο σε κοινές και τη δυνατότητα σε κυβερνητικό επίπεδο να υπάρξουν παρεμβάσεις στις διοικήσεις. Το Reuters επεσήμανε με αφορμή την καθίζηση των μετεκλογικών συνεδριάσεων πως οι αγορές αντιδρούν στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και στις εξαγγελίες για πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και «θεωρούν ότι αυτό είναι σημάδι πως ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σκίζοντας το Μνημόνιο, εγκαταλείποντας την πολιτική λιτότητας παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ».

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο βελτιώθηκε την Πέμπτη αν και η άνοδος 3,16% δεν κρίνεται επαρκής γα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Η ανοδική αντίδραση αποδίδεται κατ’ αρχάς στην ψύχραιμη τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει και πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και σχεδιασμό να επανεκκινήσει την οικονομία.

Επίσης σε έκθεσή της (29/1) η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμά ότι η πολιτική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο πολλοί φαίνεται να περιμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο, και με ένα σχετικά ήπιο πολιτικό αποτέλεσμα, τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών είναι κατά μέσο όρο 100% υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος. Σημαντικός καταλύτης για την αντίδραση της αγοράς ήταν και οι βραχυπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες (intraday) που δημιούργησε η καθίζηση της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις αξιόπιστων διαχειριστών και εκπροσώπων ξένων σχημάτων προς την «Κ» αναφέρουν ότι η αγορά έχει χάσει κάθε αίσθηση μέτρου και αντοχής. Ολα θα κριθούν από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες μέρες. Η συντριβή κεφαλαιοποιήσεων με την αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα που κατεγράφη την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δείχνει ότι οι αγορές χρήματος δεν έχουν καμία ανοχή και κυρίως οι επενδυτές έχουν κατασταλάξει στις αποφάσεις του: είτε θα μηδενίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εάν διαπιστώσουν αδιέξοδο στις συζητήσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. είτε σταδιακά θα επανέλθει η ηρεμία για έναν χρονικό ορίζοντα 180 ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή