Στάση αναμονής και προβληματισμός από τη βιομηχανία

Στάση αναμονής και προβληματισμός από τη βιομηχανία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στη βιομηχανία. Η εκτόξευση του spread στο 10ετές ελληνικό ομολόγο πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης έχει δημιουργήσει εκ νέου προβληματισμό για την περαιτέρω χρηματοδότηση μέσω των πιστωτικών γραμμών, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος επιμένει ότι δεν θα πρέπει να μεταβληθούν επ’ ουδενί οι φορολογικοί συντελεστές, γιατί έτσι θα ανατραπούν τα όποια δείγματα σταθεροποίησης εμφανίσθηκαν το 2014.

Με δηλώσεις του στο Bloomberg ο πρόεδρος της εισηγμένης ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης μίλησε για τη χρησιμότητα ενός επενδυτικού σοκ με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ ανάλογες απαντήσεις έδωσε στο ίδιο πρακτορείο και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μία μέρα μετά τις εκλογές. Ο επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου υπογράμμισε ότι «η προοπτική πολιτικής σταθερότητας είναι το κύριο ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια. Αν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα αναδειχθεί ηγέτις στην αύξηση του ΑΕΠ. Συχνά τις εκλογές οι εκτός Ελλάδος τις παρομοιάζουν με ελληνικό δράμα (Greek Drama). Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα.

Η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία με βαθιές δημοκρατικές ρίζες. Δεν υπάρχει κίνδυνος εδώ. Ας είμαστε ψύχραιμοι». Οπως υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος, «το μόνο που χρειαζόμαστε (για την καταπολέμηση της ανεργίας) είναι πολιτική σταθερότητα. Αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, έχουμε ελληνικές άμεσες επενδύσεις».

Ενδεικτική επίσης είναι η επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθερίου Κούρταλη προς τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, όπου προέτρεψε τον κ. Αλέξη Τσίπρα «να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα για την τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας». Τα παράπονά τους από τη μέχρι τώρα κατάσταση εξέφρασαν έμμεσα προς τον κ. Τσίπρα και οι Ελληνες εξαγωγείς, καθώς στην επιστολή που εστάλη με αφορμή την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε: «Ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων από φορολογικές επιβαρύνσεις και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε ένα φιλοαναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό επιχειρηματικό πλαίσιο, ώστε να κεφαλαιοποιηθούν οι προσδοκίες για συνέχιση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών στα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2014».

Ο κ. Δημήτρης Μαθιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών υπογράμμισε ότι «θεωρούμε επιβεβλημένο για την κυβέρνηση να προσέξει, εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές μας, ότι η θετική ψήφος των Ελλήνων πολιτών στα κόμματα που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκά σημαίνει εντολή για σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, με προτεραιότητες τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, την ενίσχυση της ανάπτυξης της αγοράς εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή