Προβληματισμός στη Γερμανία για Αλέξη Τσίπρα

Προβληματισμός στη Γερμανία για Αλέξη Τσίπρα

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυξημένο ενδιαφέρον αλλά και έντονο προβληματισμό για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες παρακολουθούν Γερμανοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και οικονομικοί αναλυτές τα τεκταινόμενα στη χώρα μας. «Για το Βερολίνο το διακύβευμα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ. Αν επιβάλει την πολιτική του ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό θα σήμαινε αποτυχία της πολιτικής της. Θα απαιτήσει, λοιπόν, η κ. Μέρκελ να συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε η Ελλάδα. Aν δεν θέλει να υποχωρήσει ο κ. Τσίπρας χρειάζεται συμμάχους στην Ευρώπη εναντίον της Μέρκελ. Σε αυτούς ανήκουν η Ιταλία (εύκολο), η Κομισιόν (όχι τόσο εύκολο, αλλά εφικτό) και η Γαλλία (δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο). Εν ολίγοις, Τσίπρας εναντίον Μέρκελ. Προμηνύεται συναρπαστικό», λέει στην «Κ» ο Τόμας Μάγιερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και νυν ιδρυτικό στέλεχος του ερευνητικού κέντρου Flossbach von Storch Research Institute. Εμπνευστής του σχεδίου για τη χρήση ενός παράλληλου (με το ευρώ) νομίσματος στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Μάγιερ αποκαλύπτει ότι είχε συζητήσει στο παρελθόν την ιδέα του με τον άρτι διορισθέντα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απέφυγε, όμως, να μας πει τις αντιδράσεις του συνομιλητή του.

Ο Βόλφγκανγκ Μούνχαου, οικονομικός αναλυτής και αρθρογράφος στους Financial Times και στο Spiegel, θεωρεί ότι η ιδέα του «παράλληλου νομίσματος» ανήκει στο μαθηματικό «πεδίο λύσεων» για την ελληνική κρίση χρέους. «Θεωρώ την κατάσταση δυνάμει επικίνδυνη. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμία προθυμία του Βερολίνου για προσέγγιση με τον κ. Τσίπρα, ειδικά μετά την επιλογή του κυβερνητικού του εταίρου. Είναι λες και μία δύναμη στην οποία ουδείς μπορεί να αντισταθεί ασκείται πάνω σε ένα ακίνητο αντικείμενο», επισημαίνει στην «Κ».

Οχι ως «τρομερό παιδί»

«Ο κ. Τσίπρας έγινε λίγο πιο μετριοπαθής σε ορισμένες από τις θέσεις του κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Αν δράσει έξυπνα και όχι ως ένα “τρομερό παιδί”, θα υπάρξει μία συμφωνία με την Ευρώπη. Η κ. Μέρκελ γνώριζε ασφαλώς πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι επρόκειτο να κατακλύσει την αγορά με φρέσκα χαρτονομίσματα. Πριν από δύο χρόνια, δεν επρόκειτο ποτέ να συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι οι γερμανικές θέσεις αλλάζουν. Γιατί λοιπόν να μη συμβεί το ίδιο και με την ελληνική πολιτική λιτότητας;», αναρωτιέται ο δρ Αλεξάντερ Γκέρλαχ, εκδότης και διευθυντής της γερμανικής επιθεώρησης The European.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί σε διένεξη με την Ελλάδα, αλλά αναζητεί μία λύση. Ωστόσο, για την κ. Μέρκελ το σημαντικότερο είναι οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Πολλοί Γερμανοί αγαπούν την Ελλάδα, αλλά δεν έχουν καμία διάθεση να χάνουν χρήματα. Αυτό είναι υποχρεωμένη να το σεβαστεί η κ. Μέρκελ», εξηγεί στην «Κ» ο Ρόλαντ Νέλες, αρχισυντάκτης διεθνών και εσωτερικών ειδήσεων του Spiegel Online. «Ο Τσίπρας είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει η χώρα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω ότι θα βρει ένα συμβιβασμό με το Βερολίνο, αφού σταδιακά θα μετακινηθούν και οι δύο πλευρές», προβλέπει ο Ούλριχ Ντέπεντορφ, γνωστός δημοσιογράφος στη γερμανική κρατική τηλεόραση.

Ο Αλέξανδρος Κρητικός, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ και διευθυντής Ερευνών στο ινστιτούτο DIW στο Βερολίνο, υπενθυμίζει στην «Κ» ότι «ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα, όχι με τη Γερμανία. Το Βερολίνο είναι αναρμόδιο. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει νέο «κούρεμα», μεταξύ άλλων επειδή είναι τόσο δύσκολο να δικαιολογηθεί σε χώρες όπως η Γερμανία. Θα μπορούσα, ωστόσο, να θεωρήσω εφικτή μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ακόμη χαμηλότερα επιτόκια». Κατά τη γνώμη του κ. Κρητικού, «το Grexit ουδέποτε έπαιξε πραγματικά ως προοπτική».

Τι λένε βουλευτές

«Για μας δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναζητήσουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τον κ. Τσίπρα. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Το ίδιο και το ερώτημα αν θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», τονίζει στην «Κ» ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Στέφεν Μπίλγκερ. O ομοϊδεάτης του, Βόφγκανγκ Μπόσμπαχ, είναι ακόμη σκληρότερος σε δηλώσεις του στην «Κ», με την υποσημείωση ότι σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών, αν και ο ίδιος ευχόταν να είναι διαφορετικό: «Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε υπερβολικά πολλά στον κόσμο και ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι δεν είναι δυνατόν να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του. Αν πιστεύει ότι οι φορολογούμενοι σε άλλες χώρες θα χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πλανάται. Τις συμφωνίες τις κλείνουμε για να τηρηθούν, αλλιώς χάνουν το νόημά τους. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υλοποιηθεί το πολυπόθητο “κούρεμα”, αν θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Με ποιο επιχείρημα θα αρνηθούμε τότε ένα “κούρεμα” και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος;», λέει χαρακτηριστικά.

«Η συζήτηση περί Grexit ήταν περισσότερο απειλή από το Βερολίνο, παρά ρεαλιστικό σενάριο», επιμένει από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, Χούνκο Αντρέι. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, εξέλιξη την οποία δεν θεωρώ δεδομένη, θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα μονομερές «κούρεμα». Ουδείς έχει συμφέρον, όμως, για τέτοια κλιμάκωση. Με δεδομένες τις θετικές φωνές από πολλές χώρες και Νομπελίστες των Οικονομικών, πιστεύω ότι θα υπάρξει μετακίνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις κοινοτικές συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει αποκλεισμός της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή την Ε.Ε.», λέει στην «Κ» ο βουλευτής της Αριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή