To παρασκήνιο της δήλωσης για Ρωσία

To παρασκήνιο της δήλωσης για Ρωσία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ την περασμένη Δευτέρα, την ημέρα που ανέλαβε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τα καθήκοντά του, σήμανε συναγερμό στις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα. Η ανακοίνωση ότι η συνάντηση έγινε για να επιδοθεί στον κ. Τσίπρα συγχαρητήρια επιστολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ελάχιστα καθησύχασε εκείνους που έσπευσαν να «διαβάσουν» ένα συμβολισμό στροφής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η ανησυχία, κυρίως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι θα κληθούν να διαχειρισθούν μια «ατίθαση» έναντι κεντρικών επιλογών της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Αθήνα εντάθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα, όταν ο νέος πρωθυπουργός διατύπωσε τηλεφωνικά προς την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι τη δυσαρέσκειά του για τη δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε.», η οποία εμπεριείχε αναφορά σε νέες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Αθήνα φρόντισε να χαμηλώσει τους τόνους, διευκρινίζοντας ότι η δυσαρέσκεια προκλήθηκε κυρίως εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων, της μη τήρησης της αρχής της ομοφωνίας για τη συγκεκριμένη πρόταση. Οι φόβοι για ελληνικό βέτο στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν επιβεβαιώθηκαν, η ελληνική πλευρά, από κοινού με άλλες χώρες, συνέβαλε στη «λείανση» ορισμένων παραμέτρων του τελικού κειμένου.

Το δόγμα της νέας κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική ακούει στη λέξη «πολυδιάστατη». Ο κ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίζονται αποφασισμένοι να κινηθούν σε μια λογική αποστασιοποίησης από την αυτόματη και άκριτη αποδοχή των ευρωπαϊκών κινήσεων σε αυτό το μέτωπο. Η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση διαμόρφωσης συμμαχιών, κατά περίπτωση, εντός της Ε.Ε., με στόχο την άσκηση πίεσης για αποδοχή ελληνικών ενστάσεων και θέσεων. Το παράδειγμα του ψηφίσματος για τη Ρωσία, ωστόσο, προκάλεσε σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες, που δεν θέλουν να δοθεί η εικόνα προς τη Μόσχα ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο παρουσιάζει ρωγμές. Οι κινήσεις της Αθήνας προβλημάτισαν και πέραν του Ατλαντικού. Ετσι, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου περιορίσθηκαν να γνωστοποιήσουν μόνο το τμήμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τον κ. Τσίπρα, που αφορούσε τα της οικονομίας, η συνομιλία τους περιελάμβανε και τα ζητήματα της ασφάλειας της Ευρώπης, που κύριο άξονα έχουν αυτήν την εποχή τη Ρωσία, αλλά και την ισλαμική τρομοκρατία.

Η Αθήνα επιμένει ότι θα κινηθεί με ανοίγματα και αναζήτηση συμμαχιών πέραν της πεπατημένης, αναφέροντας ως παράδειγμα τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις των BRICs και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το ζητούμενο είναι αν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς απώλειες στον προσανατολισμό που έχει έως τώρα ακολουθήσει η χώρα. Πάντως, δεν διαφαίνεται πρόθεση ανατροπής συγκεκριμένων επιλογών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως η ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς και η νέα κυβέρνηση δείχνει να συμμερίζεται τη θέση ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να λειτουργήσει σταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή, η οποία απειλείται διαρκώς από αποσταθεροποίηση.

Αναφορικά με τα πάγια εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής για το Κυπριακό κατά την αυριανή επίσκεψή του στη Λευκωσία. Ωστόσο, από τις έως τώρα τοποθετήσεις, δεν καταγράφεται διάθεση διαφοροποίησης από τις πάγιες θέσεις της Αθήνας. Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δεδομένης της συμμετοχής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, δεν αναμένεται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή