Οι προγραμματικές θα ξεκαθαρίσουν και το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων

Οι προγραμματικές θα ξεκαθαρίσουν και το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «κενό αέρος» βρίσκονται πλέον το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος αλλά και οι δηλώσεις των νέων υπουργών της κυβέρνησης βάρυναν ιδιαίτερα το κλίμα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σφοδρών πολεμίων της μείωσης του κράτους (Θ. Δρίτσας, Ν. Βαλαβάνη, Π. Λαφαζάνης, Γ. Σταθάκης, Χ. Σπίρτζη), ανέλαβαν κρίσιμα πόστα σε υπουργεία που ταυτόχρονα αποτελούν «τροχονόμοι» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Οι αθρόες πωλήσεις ωστόσο ελληνικών μετοχών και ομολόγων εντείνονταν κάθε φορά που γινόταν μια δήλωση από τα προαναφερόμενα στελέχη της κυβέρνησης, είτε για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, είτε για το μέλλον του ΟΛΠ, των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΔΕΗ κ.λπ.

Εκτός όμως από τη σφοδρή αντίδραση των αγορών, έντονη ήταν και η αντίδραση κυβερνητικών αξιωματούχων των εταίρων μας στην Ευρώπη ή/και χωρών ενδιαφερομένων επενδυτών. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπλιερ, που αντιδρώντας στις δηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για τη Ναυτιλία, Θεόδωρου Δρίτσα, ανέφερε ότι η χώρα πρέπει τα τηρήσει τις συμφωνίες της. Και μία εξ αυτών των συμφωνιών είναι η ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας, του ΟΛΠ. Το ίδιο μήνυμα απέστειλε και η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά πάλι με την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ αλλά και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα με την COSCO.

Μετά τον αρχικό ορυμαγδό δηλώσεων, άνθρωποι της αγοράς εμφανίσθηκαν πιο ψύχραιμοι. Αρκετοί χαρακτήριζαν τις πρόσφατες δηλώσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «ντουφεκιές στον αέρα», είτε αυτές αφορούσαν διάφορα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, είτε κινήσεις μείωσης του κράτους. Υπογράμμιζαν ακόμη ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν καν η νέα κυβέρνηση έρθει σε επαφή με τους πιστωτές και τους εταίρους της χώρας. «Εγιναν επίσης μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αναμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», όπου εκεί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και οι προθέσεις της τόσο για το μέλλει γενέσθαι στις αποκρατικοποιήσεις, όσο και για άλλες αποφάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Και ώς ένα βαθμό, αυτό φαίνεται ότι ισχύει. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης επιχειρήθηκε η ανασκευή αρκετών δηλώσεων και προθέσεων των νέων κυβερνητικών στελεχών διά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Την ημέρα εκείνη το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε πάνω από 9% και οι τράπεζες περίπου 25%. Επίσης, τις επόμενες ημέρες μεταβαλλόταν η έμφαση στον λόγο των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την ανάγκη διακοπής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Πλέον γινόταν λόγος για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των κρατικών ΔΕΚΟ και επιχειρήσεων.

Στελέχη της αγοράς παρατηρούσαν ακόμη ότι, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευθεί να καταργήσει ακόμη και το ΤΑΙΠΕΔ. «Μπορεί να του αλλάξει το όνομα και ενδεχομένως τον σκοπό, αλλά θα είναι δύσκολο να το καταργήσει ολοσχερώς», παρατηρούσε στέλεχος της αγοράς. Πάντως, ανεξαρτήτως της πρόσφατης αλλαγής κυβέρνησης, οι άνθρωποι της αγοράς προέκριναν την ανάγκη ανασύστασης ή/και αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο σκοπός για τον οποίο το Ταμείο ιδρύθηκε, δεν ικανοποιήθηκε.

Νέες καθυστερήσεις

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα διακυβέρνηση της χώρας φέρνει νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ακόμη και αν τελικά αναγκασθεί να συναινέσει στη μείωση του κράτους, αυτό θα απαιτήσει χρόνο. Ως συνέπεια, ο πενιχρός στόχος των 9,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 είναι δεδομένο ότι θα αποτύχει. Το δεύτερο που εύχονται οι άνθρωποι της αγοράς είναι η νέα κυβέρνηση να τιμήσει κάθε υπογραφή της προηγούμενης, με τους επενδυτές που έχουν επιλεγεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων, της Αφάντου, του Αστέρα Βουλιαγμένης κ.λπ. «Το κράτος έχει συνέχεια και δεν είναι τσιφλίκι κανενός» παραδέχεται στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας ότι μια αυθαίρετη ανάκληση επενδυτικού σχεδίου θα δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή