Η επενδυτική ασφάλεια κοστίζει πολύ ακριβά

Η επενδυτική ασφάλεια κοστίζει πολύ ακριβά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη μερίδα επενδυτών ουδέποτε θα σκεπτόταν, μέχρι σήμερα, να αγοράσει ομόλογα από χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία, όπου οι απώλειες είναι εγγυημένες. Παρ’ όλα αυτά, οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές για τις αγορές ομολόγων. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού, ενώ συσσωρεύονται σημάδια που αντικατοπτρίζουν την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου. Υπό τη συγκεκριμένη συγκυρία, υπάρχουν επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να υποστούν κάποιες, μικρές απώλειες με αντίκρισμα την ασφάλεια της τοποθέτησης, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Οπως σχολιάζει ο Μάικ Αμεϊ, διαχειριστής κεφαλαίων στην PIMCO, οι τιμές των ομολόγων στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι τόσο υψηλές που οι αποδόσεις σε τίτλους συνολικής αξίας 4 τρισ. δολ. κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές επωμίζονται κόστος για να δανείσουν στη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ιαπωνία. «Δεν είναι πολύ καλό συναίσθημα», λέει ο κ. Αμεϊ.

Αυτή η αχόρταγη όρεξη για τους ασφαλέστερους τίτλους υποδηλώνει τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση των οικονομιών της Ευρωζώνης, αφού οι τιμές υποχώρησαν πρώτη φορά μετά μία πενταετία. Μέσα στον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεσμεύθηκε να διοχετεύσει 1,1 τρισ. ευρώ σε αγορές τίτλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που τίθεται σε εφαρμογή τον Μάρτιο αναμένεται να ενισχύσει τις τιμές ακόμη και πιο «ακριβών» ομολόγων, ενώ η προοπτική να επιμείνει ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των επενδυτών.

«Οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα παραμένουν μια λογική επένδυση, ιδιαίτερα όταν η εναλλακτική είναι το επιτόκιο της ΕΚΤ στο -0,2%», δηλώνει ο κ. Ταν, της JPMorgan Asset Management, η οποία επιβλέπει κεφάλαια 1,7 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο μέσος όρος των αποδόσεων για τα ομόλογα όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,68%. Στην Ιαπωνία, κρατικά ομόλογα 2,9 τρισ. δολ. παρουσιάζουν αποδόσεις κάτω από το μηδέν, ενώ ο μέσος όρος των αποδόσεων για όλα τα ομόλογα, ανεξαρτήτως διάρκειας, προσδιορίζεται στο 0,3%.

«Ακόμη και στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν την αισιόδοξη εξαίρεση στην παγκόσμια οικονομία, οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται σε βραδύτερους ρυθμούς από τον στόχο του 2% της Fed. Είναι μια μοναδική περίπτωση», δηλώνει ο Ολιβερ Εϊχμαν, συνεπικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στην Deutsche Asset με περιουσιακά στοιχεία 1,1 τρισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή