Οι γαλάζιοι «νεοσσοί» και φωνές για συνέδριο

Οι γαλάζιοι «νεοσσοί» και φωνές για συνέδριο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα «νεοσσούς» συν δύο πρώην βουλευτές που επανεκλέχθηκαν -επί συνόλου 76- αριθμεί η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθεί να ψηφίσει επί της προτάσεως του προέδρου της, πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για την εκλογή της κ. Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου ως γραμματέως. Η σοβαρή μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της Ν.Δ., λόγω της εκλογικής ήττας, είχε αποτέλεσμα να μην υπάρξει ριζική ανανέωση και να επανεκλεγούν σε όλη σχεδόν την περιφέρεια πρόσωπα που συμμετείχαν και στην προηγούμενη Βουλή. Από την άλλη, έμειναν εκτός πολιτικοί με μακρά διαδρομή και ηχηρά ονόματα, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει στο παρελθόν και υπουργικούς θώκους.

Σε μια πρώτη ακτινογραφία της νέας γαλάζιας Κ.Ο. δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές ισορροπίες, αφού και στο νέο σχήμα υπάρχει πληθώρα βουλευτών που αναδείχθηκαν από τον κ. Σαμαρά και τον στήριξαν κατά την κυβερνητική του θητεία αλλά και πολλοί που στέκονται κριτικά προς την ηγεσία του κόμματος ή έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ. Κατά γενική εκτίμηση, ωστόσο, το κλίμα στη νέα Κ.Ο. είναι υπό διαμόρφωση και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις που θα γίνουν από την ηγετική ομάδα αλλά και άλλα κέντρα για την «επόμενη ημέρα».

Επί του παρόντος, πέραν των συναντήσεων που γίνονται στο φως της δημοσιότητας, τα γεύματα, τα δείπνα και οι συναντήσεις δίνουν και παίρνουν. Κεντρικό θέμα σε όλα είναι αν η Νέα Δημοκρατία θα δρομολογήσει ή όχι έκτακτο συνέδριο και θα πορευτεί ως έχει, αναμένοντας να επιβεβαιωθεί η προεδρική εκτίμηση περί αριστερής παρένθεσης, ή θα επιλεγούν πιο δυναμικές λύσεις, όπως ζητούν όσοι θεωρούν λανθασμένη την παραπάνω εκτίμηση και βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση κεντροδεξιού αντίπαλου του κ. Αλέξη Τσίπρα. Για παράδειγμα, στα μέσα της εβδομάδας, ομάδα βουλευτών ομοτράπεζων του κ. Νικήτα Κακλαμάνη λέγεται ότι εστίασε τον προβληματισμό της στην αναζήτηση «40άρη» αρχηγού, εκτιμώντας ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει και δημοσίως η σχετική συζήτηση.

Στα νέα πρόσωπα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα βιώσουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της εκλογικής ήττας στο κόμμα με το οποίο για πρώτη φορά εκλέγονται βουλευτές, περιλαμβάνεται ο γιος του κ. Αχιλλέα Καραμανλή, Κώστας Καραμανλής, την προεκλογική εκστρατεία του οποίου στις Σέρρες στήριξε και ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής με την παρουσία του σε προεκλογική συγκέντρωση. Ο κ. Καραμανλής ο νεότερος εξελέγη αρθρώνοντας έναν πολιτικό λόγο που ήταν σε απόσταση από την κεντρική γραμμή. Στα νέα πρόσωπα περιλαμβάνονται ακόμη ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκης, η κ. Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Εβρου Αν. Δημοσχάκης, ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Μαν. Κόνσολας στα Δωδεκάνησα, ο πρώην νομάρχης Θεσπρωτίας Βασ. Γιογιάκας, ο δημοσιογράφος Χρ. Μπουκώρος στη Μαγνησία, ο κ. Στ. Γιαννάκης στην Πρέβεζα και ο κ. Ιω. Αντωνιάδης στη Φλώρινα. Στη Χαλκιδική εξελέγη ο πρώην βουλευτής Γ. Βαγιωνάς και Επικρατείας ο Βασ. Οικονόμου, πρώην βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή