Ποιους «γοήτευσε» ο Β. Λεβέντης

Ποιους «γοήτευσε» ο Β. Λεβέντης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κάλπη τη νύχτα της περασμένης Κυριακής ανύψωσε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης έναν νέο πολιτικό «αστέρα», παλιά γνώριμη «περιθωριακή» τηλεπερσόνα, τον κ. Βασίλη Λεβέντη. Μολονότι δεν έπαιζε στην έδρα του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κατατρόπωσε μέσα στο «γήπεδό» του και αυτόν τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Το «ταμπλό» στην Α΄ Θεσσαλονίκης έγραψε προς τα ξημερώματα: Ενωση Κεντρώων 5,11%, ΠΑΣΟΚ 4,12% και με το που αντίκρισαν στα πολιτικά στέκια της πόλης την επομένη το άστρο του κ. Λεβέντη να μεσουρανεί πάνω από τον Θερμαϊκό, άρχισαν να αναζητούν το καύσιμο που τον απογείωσε πολιτικά.

Κανείς δεν περίμενε ότι ο «ελάσσονος βεληνεκούς Ελληνας Πέπε Γκρίλο», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση γνωστού «φαρμακόγλωσσου» απόμαχου Θεσσαλονικιού υπουργού, θα καταγραφόταν, και μάλιστα εκκωφαντικά, στον σύγχρονο πολιτικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σε γνωστό καφέ στο κέντρο της πόλης, όπου παραδοσιακά στις εκλογές στήνεται κάλπη και παίζεται γερό στοίχημα με ευρώ και… μοσχαροκεφαλές, η Ενωση Κεντρώων δεν είχε τεθεί καν υπό τη «λαϊκή δοκιμασία». Πώς μπήκε λοιπόν αίφνης στις καρδιές τόσων Θεσσαλονικέων;

Ο ίδιος το απέδωσε στο ότι «εκεί οι άνθρωποι είναι καλύτεροι, ενώ στην Αθήνα νοιάζονται μόνο για το χρήμα και τα ΜΜΕ». Οπως δήλωνε αμέσως μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, οι θέσεις και οι ιδέες του «έπαιζαν» πολύ στις καφετέριες της παραλίας της Θεσσαλονίκης, τις οποίες παρομοίασε με την Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Ελλάδα, όπου «οι άνθρωποι ανέπνεαν δημοκρατία…».

Ο κ. Λεβέντης απευθύνθηκε στον λαό μέσω ενός περιφερειακού και μάλλον περιθωριακού καναλιού της Πέλλας και όχι μόνο στις εκλογές. Ανέβαινε στην Πέλλα κάθε 15 ημέρες και επί μιάμιση ώρα ανέλυε τις απόψεις του οι οποίες μεταδίδονταν σε επανάληψη άλλη μία φορά την εβδομάδα. Τι έλεγε; Προέβαινε με το γνωστό του στυλ σε απλοϊκές αναλύσεις και κριτικές επί παντός του επιστητού και, κυρίως, προέβαινε σε πολιτικές προφητείες.

Ο «μαγικός αυλός» του προέδρου των Κεντρώων αποδείχθηκε ότι γοήτευσε κάποιους που τον παρακολουθούσαν, με πρώτους μια παρέα οργανωμένων φιλάθλων ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ανέλαβαν να διαδώσουν μέσα από το Διαδίκτυο τα όσα διακήρυσσε, ανεβάζοντας στο YouTube σποτάκια με τηλεοπτικούς του μονόλογους και καλώντας τους ηλεκτρονικούς συνομιλητές τους να ψηφίσουν Λεβέντη. Την παρέα των φιλάθλων ακολούθησαν και άλλες ποδοσφαιρόφιλων «χαβαλέδων» κι έτσι φτιάχτηκε ένας άτυπος εκλογικός μηχανισμός που δούλεψε, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, όπως αποδείχθηκε αποτελεσματικά.

Και ποιοι τον ψήφισαν; Προφανώς κάποιοι που δεν ήθελαν να ενισχύσουν συστημικά κόμματα, ούτε όμως είχαν πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η λύση και έριξαν την ψήφο τους «ανώδυνα» στον κ. Λεβέντη. Το έδαφος είναι εξάλλου πρόσφορο. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που διανύει περίοδο ανατροπών. Γιατί λοιπόν να μη βρει μια θέση και αυτός;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή