Πυρά κατά Τουρκίας για τον Τύπο

Πυρά κατά Τουρκίας για τον Τύπο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Διεθνή πυρά για την επιδείνωση της κατάστασης των βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων δέχεται η Τουρκία, με αποκορύφωμα την τοποθέτησή της στο επίκεντρο των επικριτικών σχολίων κατά τη διάρκεια συμμετοχής της αντιπροσωπείας της χώρας στον μηχανισμό του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Universal Periodic Review, όπου παρευρέθησαν εκπρόσωποι από 193 κράτη. Επικεφαλής της τουρκικής αποστολής ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς.

Πολλά κράτη, όπως η Σουηδία, το Βέλγιο και η Γερμανία, εγκάλεσαν την Τουρκία σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και ιδιαίτερα για την ελευθερία του Τύπου, ζητώντας από τους απεσταλμένους της τουρκικής κυβέρνησης να εκθέσουν τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του και τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα ασκείται μεγάλη πίεση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να αυτολογοκρίνονται. Ο Αρίντς επιχείρησε να αντικρούσει τις παραπάνω κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι κανένας δημοσιογράφος δεν διώκεται στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν φυλακισθεί δεν κρατούνται για υποθέσεις που σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας. Τον Δεκέμβριο του 2014 συνελήφθησαν ο αρχισυντάκτης της τουρκικής καθημερινής εφημερίδας Zaman, Εκρέμ Ντουμανλί, και ο γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Samanyolu TV, ύστερα από επιχείρηση των Αρχών που έθετε στο στόχαστρο πολλούς δημοσιογράφους και σεναριογράφους της τηλεόρασης. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, μια 28χρονη δημοσιογράφος, η Μίνα Μπεκίρογλου, εργαζομένη σε τοπική εφημερίδα της τουρκικής επαρχίας Αδανα, συνελήφθη επειδή προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο, τότε πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Facebook.

Εξάλλου, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελβετία έθεσαν ως σημαντικό πρόβλημα την αρνητική στάση της Τουρκίας απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες. Την ίδια στιγμή, τουρκικό δικαστήριο διέταξε την απαγόρευση ενός αριθμού σελίδων στο Facebook που θεωρήθηκαν προσβλητικές προς το πρόσωπο του Μωάμεθ, ενώ απείλησε ότι θα διακοπεί εξ ολοκλήρου η πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τους Τούρκους χρήστες, εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός με την απόφαση. Το Facebook φέρεται να απαγόρευσε τουλάχιστον μία από αυτές τις σελίδες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν κατηγορείται μόνο για την ισλαμιστική ατζέντα που επιδιώκει. Πολλές φωνές προσάπτουν στον Ερντογάν αυταρχική συμπεριφορά, αφού επιχειρεί να διατηρήσει υπερβολικό βαθμό εξουσιών και μετά την ανάληψη της τουρκικής προεδρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα διαβούλευσης. «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα θα είναι η κατάργηση της άσκησης νομοθετικής εξουσίας από πολλές πηγές», είπε ο ίδιος. Παράλληλα, οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν τις συλλήψεις αστυνομικών με την κατηγορία της παράνομης παρακολούθησης ανώτατων αξιωματούχων, επιχειρηματιών και του ίδιου του Ερντογάν. Τουλάχιστον 26 άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη σε όλη την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή