Πώς και γιατί έγινε η επίθεση στον Ξηρό

Πώς και γιατί έγινε η επίθεση στον Ξηρό

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι της Παρασκευής 23ης Ιανουαρίου, ο σωφρονιστικός υπάλληλος που ελέγχει από την κάμερα ασφαλείας μία από τις δύο πτέρυγες υψίστης ασφαλείας των Φυλακών Δομοκού, είδε «κάτι» στην οθόνη που τον έκανε να πεταχθεί από την καρέκλα του: έναν από τους δώδεκα κρατουμένους εκεί να είναι πεσμένος κάτω.

Μη μπορώντας να διακρίνει ποιος είναι, μπήκε στην πτέρυγα, και εκεί, στην αίθουσα του εντευκτηρίου, βρήκε τον Χριστόδουλο Ξηρό. Αμέσως έτρεξε να φωνάξει κάποιον προϊστάμενό του. Οταν επέστρεψε με ενισχύσεις, ο Ξηρός είχε σηκωθεί και χωρίς βοήθεια τρίτου περπατούσε σκυθρωπός προς το κελί του.

«Τι συνέβη;» τον ρώτησαν οι φύλακες βλέποντας το τραύμα πάνω από το μάτι του.

«Τίποτα, γλίστρησα και έπεσα», τους είπε.

Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούμενος ανέφερε με νόημα το όνομα του γνωστού βαρυποινίτη Βασίλη Βαρελά.

Η γνωριμία

Ο Βαρελάς, καταδικασμένος δύο φορές ισόβια για τη δολοφονία ενός πρώην συνεργού του από την Αλβανία και του μικρού του παιδιού, αλλά και κατηγορούμενος για μια σειρά άλλων «σκληρών» ποινικών υποθέσεων, είχε μεταφερθεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στις 30 Δεκεμβρίου του 2014. Με τον Ξηρό δεν είχαν συμπέσει ποτέ σε φυλακή, γνωρίστηκαν πρώτη φορά εκεί, φαίνεται όμως πως είχαν κοινούς γνωστούς.

«Ισχύει πως σε χτύπησε ο Βαρελάς;» ρώτησαν τον Ξηρό.

«Αφού έχετε κάμερες, τραβάτε να δείτε τι έγινε», τους απάντησε εκείνος.

Γιατρός δεν υπάρχει μέσα στη φυλακή, οπότε κάλεσαν κάποιον από το Κέντρο Υγείας του Δομοκού. Οσο ο γιατρός του έκανε ράμματα, οι υπεύθυνοι της φυλακής μπήκαν στην αίθουσα έλεγχου για να διαπιστώσουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Η κάμερα είχε «πιάσει» τον Ξηρό να συνομιλεί με τον Βαρελά και δευτερόλεπτα μετά εκείνος φάνηκε να τον σπρώχνει και να τον χτυπάει στο πρόσωπο. Πέφτοντας χτύπησε στην άκρη του νεροχύτη και «έσκισε» το πρόσωπό του.

Κουφοντίνας και Ναξάκης -του αντιεξουσιαστικού χώρου- ήταν παρόντες στο σκηνικό, αλλά παρέμειναν αμέτοχοι.

Ο Βαρελάς, μετά το συμβάν, είχε αποσυρθεί στο κελί του. Πάντα λιγομίλητος (έχει υποστεί βλάβη στις φωνητικές του χορδές και μιλάει με τη βοήθεια ενός μηχανήματος) μόλις είδε τους φύλακες στην πόρτα του να του ζητάνε εξηγήσεις, τους είπε:

«Μια σφαλιάρα του έδωσα. Γιατί κάνει ζημιά στα δικά μας τα παιδιά».

Δεν διευκρίνισε ποια εννοεί «δικά του παιδιά», αλλά είναι γνωστή μέσα στη φυλακή και η «αδυναμία» που τρέφει προς κρατούμενους των «Πυρήνων», αλλά και η καλή σχέση που διατηρεί με τους εμπλεκόμενους ποινικούς στην τελευταία υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη.

«Τελειώνει εδώ;» ρώτησαν οι σωφρονιστικοί τον Βαρελά, βγαίνοντας από το κελί του.

«Τέλος» απάντησε εκείνος.

Δύο ώρες μετά όμως ο υπεύθυνος φύλακας της πτέρυγας ξανασηκώθηκε από την καρέκλα του… Κάποιοι έγκλειστοι του αντιεξουσιαστικού χώρου του χτύπησαν την πόρτα της πτέρυγας. Μαζί τους ο Ξηρός τον οποίο είχαν σχεδόν σύρει μέχρι εκείνο το σημείο.

«Δεν τον θέλουμε εδώ, πάρτε τον», του είπαν. Λίγο νωρίτερα είχαν μπει στο κελί του και του είπαν να μαζέψει τα πράγματα του γιατί… φεύγει. Ο ίδιος δεν αντέδρασε, τους ακολούθησε και έγνεψε στον φύλακα.

«Πάρτε με, δεν είμαι για εδώ» είπε κι εκείνος.

Το ιστορικό

Από τις 9 Ιανουαρίου, όταν ο Χριστόδουλος Ξηρός μεταφέρθηκε στις φυλακές του Δομοκού, πολλές φορές είχαν δημιουργηθεί μικροεντάσεις στην πτέρυγα. Οι συγκρατούμενοί του εκνευρίζονταν από αυτά που έλεγε σε συζητήσεις ή από τις υποτιμητικές του δηλώσεις για τους ποινικούς, τις οποίες θεωρούσαν υποκριτικές.

Ηταν τότε που η διοίκηση της φυλακής αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να τον βάλει προσωρινά στο κελί – ψυγείο, όπως ονομάζεται ο θάλαμος υποδοχής των νεοεισερχομένων. Εκεί, εκμυστηρεύτηκε στους φύλακες πως ο Βαρελάς τον είχε «βάλει στο μάτι» και είχε αναθέσει σε κάποιους συγκρατουμένους τους να παρακολουθούν κάθε του κίνηση.

Οταν λοιπόν νωρίτερα εκείνη την ημέρα μιλούσε στο τηλέφωνο, εκείνοι τον πλησίασαν ρωτώντας τον επιθετικά «πού μιλάει και ποιον ρουφιανεύει». Ο Ξηρός ισχυρίζεται πως τους απάντησε «πως δεν τους πέφτει λόγος» και έτσι λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε η συμπλοκή και όλα τα υπόλοιπα.

Ο «προδότης»

Αρχικά, ο Ξηρός δήλωνε ευχαριστημένος στο νέο του κελί, αλλά την περασμένη Τρίτη άρχισε να δυσανασχετεί. Ζήτησε να δει κάποιον από τη διοίκηση των φυλακών και παραπονέθηκε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση γιατί έχει ανάγκη να προαυλίζεται.

Χωρίς να υπάρχουν πολλές επιλογές αποφασίστηκε πως «για την ώρα» και μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αναμενόμενες μεταγωγές, ο Ξηρός θα τοποθετηθεί μόνος του στον πρώτο όροφο της 2ης πτέρυγας υψίστης ασφαλείας. Στον ακριβώς από κάτω όροφο θα βρίσκονται οι παλιοί του «σύντροφοι» και νυν ορκισμένοι εχθροί του, Γιωτόπουλος και Τζωρτζάτος, που, όπως δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία, τον θεωρούν «προδότη» από την εποχή της σύλληψής τους το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή