«Εξυπνες» λειτουργίες παντού

«Εξυπνες» λειτουργίες παντού

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φιλικότερη» εμπειρία χρήσης, βελτιωμένες επιδόσεις, νέες λειτουργίες, και μοντέλα με πιο ανταγωνιστική τιμή, συγκριτικά με τις δυνατότητες που προσφέρουν. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα που θέλουν να εκμεταλλευθούν εταιρείες όπως η Samsung και η Panasonic, LG χρησιμοποιώντας σε προϊόντα τους τα Tizen, Firefox OS και webOS, τρία λειτουργικά συστήματα για «έξυπνες» συσκευές τα οποία σχεδιάστηκαν για να ανταγωνισθούν τα «οικοσυστήματα» των Google, Apple και Microsoft, που σήμερα εν πολλοίς κυριαρχούν σε κάθε μορφής γκάτζετ προικισμένο με «ευφυΐα».

Αν και οι τρεις πλατφόρμες έχουν εμφανισθεί ήδη σε ορισμένες «έξυπνες» συσκευές, τις τελευταίες εβδομάδες κολοσσοί στον κλάδο των ηλεκτρονικών όπως οι παραπάνω ανακοίνωσαν προϊόντα από ακόμη περισσότερες κατηγορίες τα οποία θα βασίζονται στα συγκεκριμένα λειτουργικά. Αυτό σημαίνει πως σύντομα οι πλατφόρμες θα δίνουν το «παρών» σε smartphone, «έξυπνες» τηλεοράσεις και «έξυπνα» ρολόγια, διεκδικώντας έτσι μια θέση στο σαλόνι, την τσέπη, και τον καρπό εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο.

Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, η Samsung παρουσίασε ένα κινητό που χρησιμοποιεί το Tizen, ενώ έκανε γνωστό πως στο Tizen θα βασίζονται και όλες οι φετινές σειρές των τηλεοράσεών της. Η κορεατική εταιρεία πρωταγωνιστεί στη διάδοση του λειτουργικού, ενσωματώνοντάς το από πέρυσι σε «έξυπνες» κάμερες και ρολόγια. Τώρα, αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, λανσάροντας το Samsung Z1, το «παρθενικό» της smartphone που βασίζεται στο Tizen και το οποίο έκανε πρεμιέρα στα μέσα Ιανουαρίου στην Ινδία.

Το Ζ1 αξιοποιεί το γεγονός πως το Tizen έχει περιορισμένες απαιτήσεις σε hardware, κάτι που έχει θετική επίπτωση τόσο στην τιμή του τηλεφώνου (που δεν ξεπερνά τα 95 δολάρια), όσο και στην αυτονομία του – αφού μπορεί να αναπαράγει συνεχόμενα έως και 7 ώρες βίντεο, πριν χρειασθεί να επαναφορτισθεί. Επίσης, σύμφωνα με τη Samsung, το smartphone ενεργοποιείται πολύ γρήγορα, ενώ επίσης «φορτώνει» ταχύτερα τις ιστοσελίδες. Η πιο άμεση απόκριση ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έκανε την ίδια επιλογή και για όλες τις «έξυπνες» TV του 2015, οι οποίες παράλληλα χάρις στο λειτουργικό θα προσφέρουν νέες δυνατότητες – ώστε, για παράδειγμα, να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει οποιονδήποτε τηλεοπτικό σταθμό από το smartphone ή το tablet του, ακόμη κι αν η τηλεόραση είναι κλειστή.

Το Tizen είναι συμβατό με τη γλώσσα προγραμματισμού με την οποία αναπτύσσονται οι εφαρμογές που «τρέχουν» απευθείας στο Διαδίκτυο, κάτι που σημαίνει πως εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε application.

Το ίδιο ισχύει και για το λειτουργικό Firefox OS του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mozilla Foundation, το οποίο υπάρχει ήδη σε 14 μοντέλα κινητών, τα οποία κυκλοφορούν σε πάνω από 30 χώρες. Φέτος, ωστόσο, το Firefox OS θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά και σε τηλεόραση, ένα μοντέλο 64 ιντσών υπερυψηλής ευκρίνειας από την Panasonic που θα βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων από την άνοιξη, όπως επίσης και σε ένα περιφερειακό που θα κάνει «έξυπνη» οποιαδήποτε TV με θύρα HDMI.

Μάλιστα, τα σχέδια του Mozilla Foundation δεν σταματούν εδώ, αφού θα επεκτείνει την πλατφόρμα και σε «έξυπνα» ρολόγια, περικάρπια και γυαλιά. Η ανακοίνωση έγινε στην έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας από τον Joe Cheng, επικεφαλής του τμήματος φορητών συσκευών. Σύμφωνα με τον Cheng, συγκριτικά με τις πλατφόρμες των Google και Apple για τα wearable γκάτζετ, το πλεονέκτημα των συσκευών με το λογισμικό του Ιδρύματος θα είναι πως θα μπορούν να «συνεργασθούν» με οποιοδήποτε smartphone, ανεξάρτητα από το λειτουργικό που αυτό «τρέχει».

Στη CES, η LG ανακοίνωσε πως όλες οι φετινές TV της θα είναι εξοπλισμένες με μια αναβαθμισμένη έκδοση του webOS, του λειτουργικού που εξαγόρασε το 2013 και το οποίο πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι σε «έξυπνες» τηλεοράσεις της. Σύμφωνα με την LG, χάρις στις βελτιώσεις της πλατφόρμας, στα νέα μοντέλα της θα παραμετροποιείται ακόμη ευκολότερα το περιβάλλον χρήσης, ενώ οι εφαρμογές θα «ανοίγουν» έως 70% πιο γρήγορα. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Audi, έδειξε ένα smartwatch με το webOS, το οποίο εκτός των άλλων θα λειτουργεί και σαν ηλεκτρονικό «κλειδί» σε μοντέλα της γερμανικής εταιρείας, ξεκλειδώνοντας τις πόρτες και θέτοντας σε λειτουργία τη μηχανή. Σύμφωνα μάλιστα με τη Wall Street Journal, η κορεατική εταιρεία σχεδιάζει για την επόμενη χρονιά κι άλλα «έξυπνα» ρολόγια με το webOS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή