Πορτογαλία: Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της ιδιωτικοποίησης του TAP

Πορτογαλία: Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της ιδιωτικοποίησης του TAP

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα έξω από το αεροδρόμιο της Λισαβόνας εναντίον της ιδιωτικοποίησης της πορτογαλικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξει εκ νέου να εκποιήσει σε πρώτη φάση το 66% του μετοχικού της κεφαλαίου.

«Η TAP ανήκει σε όλους μας!», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενός κινήματος πολιτών το οποίο δημιουργήθηκε για να αγωνιστεί εναντίον της αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, με την υποστήριξη ενός συνδικάτου εργαζομένων στον δημόσιο αερομεταφορέα.

«Οι αιτήσεις και οι διαμαρτυρίες δεν αρκούν, πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή του λαού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κινηματογραφιός παραγωγός Αντόνιου Πέδρου Βασκονσέλους, ένας από τους οργανωτές της κινητοποίησης.

«Η πώληση της TAP είναι αντιπατριωτική πράξη» είπε η Σελέστε Σίλβα, μια πρώην αεροσυνοδός η οποία έχει πάρει σύνταξη έπειτα από περίπου 40 χρόνια που εργάστηκε για την επιχείρηση.

«Η ιδιωτικοποίηση της TAP είναι έγκλημα και θα αντιταχθούμε σε αυτή μέχρις εσχάτων», είπε ένα μέλος του συνδικάτου των εργαζομένων στην πολιτική αεροπορία και στα αεροδρόμια (SITAVA).

Σε αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει την επέκταση της TAP, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου να αποπειραθεί εκ νέου να αποκρατικοποιήσει την εταιρεία, έπειτα από την αποτυχία της πρώτης προσπάθειάς της για αυτό τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο στόχος είναι να παραχωρηθεί το 61% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου της TAP, είτε άμεσα, είτε σε πολλούς επενδυτές, και ένα 5% να παραμείνει στα χέρια των εργαζομένων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ως τα τέλη του Ιουνίου, δηλαδή λίγους μήνες πριν από το τέλος της θητείας της.

Το πορτογαλικό κράτος θα διατηρήσει την επιλογή της πώλησης του εναπομείναντος 34%, στην οποία θα είναι σε θέση να προχωρήσει μέσα σε δύο χρόνια, υπό τον όρο ότι ο αγοραστής θα τηρήσει τους όρους που θα θέσει.

Η Λισαβόνα θέτει ως όρους ο αγοραστής της TAP να διατηρήσει το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να ανακεφαλαιοποιήσει την εταιρεία, η οποία έχει χρέη τα οποία υπερβαίνουν το 1 δισεκ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή