Γνήσιο το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Ιάπωνα ομήρου

Γνήσιο το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Ιάπωνα ομήρου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνήσιο φαίνεται να είναι σύμφωνα με Ιάπωνες ειδικούς το βίντεο που δημοσιοποίησε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και στο οποίο «φαίνεται» η δολοφονία διά αποκεφαλισμού του Ιάπωνα ομήρου δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Γκεν Νακατάνι.

Το τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Τόκιο ενημέρωσε για τις εξελίξεις υπουργούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, λέγοντας ότι το βίντεο «έχει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας», δήλωσε ο Νακατάνι στους δημοσιογράφους.

Το βίντεο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δείχνει έναν μαυροντυμένο άνδρα που φοράει κουκούλα να στέκεται πάνω από τον Γκότο κρατώντας ένα μαχαίρι στον λαιμό του. Το επόμενο πλάνο απεικονίζει μια σορό με ένα κομμένο κεφάλι τοποθετημένο επάνω της.

Μάλιστα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο μασκοφόρος δηλώνει: «Λόγω της απερίσκεπτης απόφασής σου να συμμετάσχεις σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί, αυτό το μαχαίρι δεν θα σφάξει μόνο τον Κέντζι, αλλά θα συνεχίσει, θα φέρει τη σφαγή όπου κι αν βρίσκονται οι άνθρωποί σου. Αρχίζει ο εφιάλτης για την Ιαπωνία».

Ο κ. Γκότο είναι δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, ο οποίος ταξίδεψε στην Συρία τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η απελευθέρωση του κ. Γιουκάουα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξέφρασε την οργή και την αγανάκτησή της και «καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο» την δημοσιοποίηση του βίντεο.«Δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι έντονη αγανάκτηση για το γεγονός ότι μια τόσο απάνθρωπη και ποταπή τρομοκρατική ενέργεια όπως αυτή διαπράχθηκε ξανά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα στους δημοσιογράφους, και πρόσθεσε πως το βίντεο αυτό φαίνεται πως απεικονίζει πράγματι τον βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή. 

Το εν λόγω βίντεο έρχεται σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την είδηση του αποκεφαλισμού ενός άλλου Ιάπωνα ομήρου των τζιχαντιστών, του Χαρούνα Γιουκάουα. Και για τους δύο άνδρες, το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει λύτρα ύψους 200 εκατ. δολαρίων. 

Καταδίκασε τη δολοφονία ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε το Σάββατο την «αποτρόπαια δολοφονία» του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο, τον οποίο κρατούσε όμηρο η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο Αμερικανός ηγέτης πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου καταστρέψουν την εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ειδεχθή δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο από την τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα αναφερόμενος στο βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωση στο οποίο φαίνεται το αποκεφαλισμένο σώμα του Γκότο.

«Στεκούμενες δίπλα σε ένα τεράστιο συνασπισμό συμμάχων και εταίρων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση για την αποδυνάμωση και τελικά την εκμηδένιση του ΙΚ» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Συντετριμμένη η μητέρα του Ιάπωνα ομήρου

Η μητέρα του δεύτερου Ιάπωνα ομήρου ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτελέστηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ότι "δεν έχει λόγια" να περιγράψει τα αισθήματά της για τον θάνατο του γιου της, του δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο.

"Είναι λυπηρό, αλλά ο Κέντζι έφυγε. Δεν μπορώ να βρω λόγια για αυτόν τον θλιβερό θάνατο", είπε η Τζούνκο Ισίντο που μίλησε στη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση NHK. "Σκεφτόμουν ότι ίσως να επέστρεφε… Αλλά ήρθε αυτή η ανακοίνωση… Ευχόμουν να γυρίσει ζωντανός αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ", συνέχισε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κέντζι Γκότο αλλά και τη λύπη του γιατί οι προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνησή του για την απελευθέρωση του ομήρου δεν καρποφόρησαν. "Η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό για τον χειρισμό της κρίσης αυτής και είναι πολύ λυπηρό" που το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, τόνισε.

Το Τόκιο δεσμεύτηκε εξάλλου ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στην τρομοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή