Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής

Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σαββατοκύριακο δεν «άνοιξαν οι ουρανοί» μόνο, όπως συνηθίζουμε να λέμε όταν αντιμετωπίζουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά άνοιξε και η… γη. Πλήθος κατολισθήσεων δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Δυτική Φθιώτιδα, τα ορεινά και ημιορεινά σημεία των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. Ταυτόχρονα τα πεδινά πλημμύρισαν (στα Ιωάννινα, στην Αρτα, και 8.000 στρέμματα στον Θεσσαλικό κάμπο). Τα περισσότερα ποτάμια της Δυτικής Ελλάδας και του ορεινού άξονα της Πίνδου παρουσίασαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Ολόκληρες πλαγιές βουνών «γλίστρησαν» προς τα κάτω, δρόμοι κατέρρευσαν και χάθηκαν κάτω από τη λάσπη ή το νερό και μια σειρά χωριά αποκλείστηκαν, όπως στη Δυτική Φθιώτιδα και τα Αγραφα. Αλλα εκκενώθηκαν, όπως το Κρίκελλο της Ευρυτανίας. Την ίδια ώρα θυελλώδεις άνεμοι μαστίγωσαν βουνά και θάλασσες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξήλωσαν στέγες, όπως του σχολείου στο Μηλάκι Ημαθίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Ηπειρος και η Ευρυτανία έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν δημοτικές και τοπικές κοινότητες δήμων της Αιτωλοακαρνανίας (όπου αρκετά χωριά αποκλείστηκαν), καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα Πλάκας Καλαβρύτων, λόγω σοβαρών φαινομένων κατολισθήσεων.

Από χθες το μεσημέρι οργανώθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού των κατοίκων στο χωριό Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας, όπου διαμένουν περίπου 50 κάτοικοι. Ο δρόμος έκλεισε από κατολισθήσεις και γι’ αυτό πέρα από τις προσπάθειες των συνεργείων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ναυπακτίας και της 6ης ΕΜΑΚ, στο χωριό (στο οποίο έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και η τηλεφωνική σύνδεση) προσγειώθηκε ελικόπτερο και απομάκρυνε γυναίκα, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Αρτα την Κυριακή και τόνισε πως «πρώτο καθήκον σήμερα είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες. Αύριο θα είναι να αποκαταστήσουμε τις ζημιές». Οπως σημείωσε «λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός», ενώ ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα από την υπερχείλιση του φράγματος στο Πουρνάρι Αρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρά τους χειρισμούς των υπευθύνων, η στάθμη του νερού στο φράγμα συνέχιζε να ανεβαίνει και να πλησιάζει την ανώτατη στάθμη ασφαλείας του φράγματος (120 μέτρα).

«Θα γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην αποκατάστασή τους», τόνισε χθες από την Ηπειρο ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. «Δυστυχώς στην Αρτα δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και των οικισμών του νομού, ενώ υπάρχουν και προβλήματα με τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων σε παραποτάμιες περιοχές», συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης.

Το ύψος της βροχόπτωσης από το πρωί της Παρασκευής έως το απόγευμα της Κυριακής έφτασε σε πολύ ψηλά επίπεδα, όπως τα 350 mm στην Τύρια Ιωαννίνων, τα 345 mm στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων, τα 315 mm στον Καταρράκτη Αρτας και τα 310 mm στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Την ίδια ώρα οι νότιοι άνεμοι ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές τα 10 μποφόρ (Κάβο Ντόρο 167 χλμ./ώρα, Ακρωτήριο Παξιμάδα 165 χλμ./ώρα, Παρνασσός 140 χλμ./ώρα).

Εκτεταμένα προβλήματα υπήρξαν στο οδικό δίκτυο στη Δυτική Ελλάδα, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία και στην Εγνατία Οδό στο τμήμα από Καλαμιά έως Κοίλα (περιοχή Κοζάνης).

Υπερχειλίσεις στον Αρδα

Απειλητική είναι η κατάσταση και στον παραπόταμο του Εβρου, Αρδα, αφού οι βουλγαρικές αρχές παροχέτευσαν μεγάλες ποσότητες υδάτων στην κοίτη (πάνω από 2.000 κ.μ./δευτ., σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχη Εβρου), λόγω μεγάλης πίεσης στο φράγμα του Ιβαΐλογκραντ. Οι υπερχειλίσεις του Αρδα προκάλεσαν διακοπή συγκοινωνίας Ορεστιάδας – Ορμενίου και εκκένωση του Τελωνείου Καστανιών. Ανεβασμένη είναι η ροή υδάτων και στον Εβρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή