Μισέλ Σαπέν: Νέο συμβόλαιο Ελλάδας και ευρωζώνης

Μισέλ Σαπέν: Νέο συμβόλαιο Ελλάδας και ευρωζώνης

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να θεσπίσει το πρόγραμμά της και να προτείνει άμεσα μέτρα για ένα νέο "συμβόλαιο" με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του στο Παρίσι. Ωστόσο, ο Μισέλ Σαπέν ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους, αλλά μόνον ελάφρυνσής του.

"Το χρέος είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ άλλων θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και θα μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα" επισήμανε δε ο γάλλος υπουργός, προσθέτονας όμως αργότερα πως "δεν πρόκειται να διαγράψουμε ελληνικό χρέος. Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι αυτό θα μετατόπιζε το βάρος από τον έλληνα φορολογούμενο στον Ευρωπαίο".

Ο κ. Σαπέν τόνισε την πρόθεση της Γαλλίας να συνδράμει την Ελλάδα στις προσπάθειές της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να φέρει στο τραπέζι τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (όπως στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) ώστε οι Έλληνες πολίτες να ξαναβρούν την ελπίδα. "H θέση της της Ελλάδας είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια" επισήμανε.

O γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ότι "η τρόικα σήμερα στο μυαλό των Ελλήνων είναι κάτι αρνητικό", διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχουν τρεις θεσμοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ.

Τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως τόνισε δέχθηκε μια ευγενική επιστολή από τον κ. Σόιμπλε, και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησής τους θα οριστεί μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο, με τον έλληνα υπουργό να δηλώνει έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο.

"Πιστεύω μέχρι τέλος του μήνα θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας, περιλαμβανομένης της πρότασής μας για το χρέος, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο" ξεκαθάρισε δε ο κ. Βαρουφάκης. "Αν κάτσουμε στο ίδιομέρος του τραπεζιού η επιτυχία είναι σίγουρη", τόνισε ο Ελληνας υπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως "δείξαμε στους εταίρους την αποφασιστικότητά μας να ακολουθήσουμε πρώτα τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά της Ελλάδαςτο χρέος είναι ενα θέμα".

“Θα δω και άλλους εταίρους που είναι αναγκαίοι τις επόμενες ημέρες… Αν καθίσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και απέναντι έχουμε το πρόβλημα όπως κάναμε σίγουρη, τότε είναι σίγουρη η επιτυχία. Το πρόβλημα διάσωσης δεν είναι πώς δεν πήραμε αρκετά χρήματα από πιστωτές, Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουμε εναγωνίως την επόμενη δόση. Η κρίση κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε” επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Όπως ανέφερε δε, "η νομισματική Ένωση είναι μη αναστρέψιμη, οι λέξεις του Μάριο Ντράγκι αφορούν όλους στην Ευρώπη"."Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν θέλουμε δάνεια. Θέλουμε η ΕΚΤ να διατηρήσει τις πρόνοιες για ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες", σημείωσε.

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δύο ανδρών, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της.

«Εάν μία κυβέρνηση λέει "θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ", αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε ο κ. Σαπέν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +.

O ίδιος, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Την Πέμπτη, ο κ. Σαπέν είχε δηλώσει ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε παραλογισμό, τονίζοντας ωστόσο ότι βρίσκεται στο τραπέζι η αναδιαπραγμάτευσή. Κατέληξε λέγοντας ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις εξαρτώνται από την παραμονή της Ελλάδας σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης θα έχει και άτυπη συνάντηση και με Γάλλο υπουργό οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να προβλέπεται κάποια σχετική ενημέρωση. Επωφελούμενος από τη διαμονή του στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, τον οποίο έχει επιλέξει ως σύμβουλό για το θέμα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Οζμπορν, τη Δευτέρα το πρωί, ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντόαν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί βρίσκεται και αυτός στο Παρίσι, και δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη , αργότερα το βράδυ ,στα γραφεία της Κομισιόν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σακελλαρίδης: Ταύτιση απόψεων

Μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει, με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, την συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν, στο Παρίσι.

«Η ταύτιση των δύο Υπουργών Οικονομικών σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη», αναφέρει ο κ.Σακελλαρίδης, και προσθέτει ότι στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε, με συνέντευξή του στο CNN ,ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος εκτιμά ότι ο ελληνικός λαός «μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εντολή που του έδωσε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα».

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή