Η στήριξη Ομπαμα και οι σχεσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Η στήριξη Ομπαμα και οι σχεσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σθεναρή στήριξη της Ελλάδας από τον ηγέτη της υπερδύναμης, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρια, ενίσχυσε καταλυτικά την απόπειρα της Αθήνας να αναστείλει την επικίνδυνη διολίσθηση και δημιούργησε διεθνώς ένα θετικότερο κλιμα σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, θέτει τα θεμέλια για μια βαθύτερη γεωστρατηγική σχέση Ελλαδας – ΗΠΑ, αν αυτό αποτελέσει επιλογή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην πορεία θα φανεί κατά πόσον είχε υπάρξει προεργασία από "ισχυρούς" και χρήσιμους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Λευκού Οίκου. Το πιθανότερο είναι πως αυτό δεν εχει συμβεί ακομη, αλλά το θετικό κλιμα που υπαρχει, δημιουργεί τις προυποθέσεις για σχετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Το έδαφος ειναι πλέον πρόσφορο. Δεν ηταν μόνον η στήριξη που υπήρξε κατά την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Τσίπρα με την ευκαιρία της εκλογικής νίκης του τελευταίου, και η δηλωση του Αμερικανού προέδρου στο CNN. Ηταν και το κλίμα στη συνομιλία που είχαν οι  υπουργοί Οικονομικών των δυο χωρών, Λιού και Βαρουφάακης, όπου κατεγράφη και η προθεση της Ουάσιγκτον να συνεχισει να τηρεί υποστηρικτική στάση στους κόλπους του ΔΝΤ, του οποίου αποτελεί τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο μέτοχο.

Με δεδομένη την επεκτατική οικονομική πολιτική που πρεσβεύει η κυβέρνηση Ομπαμα, δεν εξέπληξε η παρότρυνση του Αμερικανού προέδρου για περιορισμό της λιτότητας, η οποία πέραν της ειδικότερης επισήμανσης για την Ελλάδα, αφορά ευρύτερα την ευρωπαική οικονομία. Ωστόσο, η εύλογη προσδοκία για μεταστροφή του κλίματος, δεν ανατρέπει τη βασική παράμετρο της χρηματοδότησης της Ελλαδας που ειναι ότι αυτή προέρχεται πρωτίστως από τους εταιρους μας στην Ευρώπη και όχι από τις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η επισήμανση του κ. Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμισεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο παραγωγική και ανταγωνιστική. Και εδώ η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις δύσκολες αποφασεις.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων εντάσσονται και οι συνεχείς, εδω και χρονια, επισημανσεις της Ουάσιγκτον υπερ της διαφάνειας, καθώς αμερικανικές εταιρείες έχουν επανειλημμένα πέσει "θύματα" περίεργων διαδικασιών κατά τη διεκδίκηση δημοσίων έργων ή προμηθειών.

Είναι πρώιμο να εκτιμήσει κανείς ότι η Ουασιγκτον εμπιστεύεται και επενδύει στην κυβέρνηση Τσιπρα. Μια τέτοια εξέλιξη – που θα μπορουσε κάλλιστα να γίνει πραγματικότητα – προϋποθέτει ενα συνολικότερο πλέγμα συνεργασίας στο γεωπολιτικό πεδίο και περιλαμβάνει από την πολιτική της Ελλάδας εναντι της Ρωσίας, μέχρι τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ, και τη στάση που θα τηρήσει η Αθηνα σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, ενω κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Με την παρεμβασή του και τη σθεναρή στήριξη της Ελλαδας, που είχε ως αποδέκτη και τον ελληνικό λαό, ο Μπαράκ Ομπάμα άνοιξε έναν δρόμο. Το αν θα υπαρξει συνέχεια και ποιά μορφή θα λάβει αυτή, εναπόκειτα στον Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή