Διαβεβαιώσεις Ρέντσι προς Μέρκελ ότι δεν θα ηγηθεί μιας «μεσογειακής» συμμαχίας

Διαβεβαιώσεις Ρέντσι προς Μέρκελ ότι δεν θα ηγηθεί μιας «μεσογειακής» συμμαχίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ευκαιρία χαλάρωσης της λιτότητας και στροφής σε αναπτυξιακά προγράμματα βλέπουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ακούν με προσοχή το πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης -και σε κάποιο βαθμό το υποστηρίζουν- ώστε να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη και οι ίδιες από τις όποιες αποφάσεις πιθανόν να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο τα περιθώρια διαφοροποίησής τους από το Βερολίνο είναι περιορισμένα, όπως έδειξαν και οι διαβεβαιώσεις που, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, έδωσε ο Ματέο Ρέντσι στη Γερμανίδα καγκελάριο -την παραμονή της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα- ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας «μεσογειακής» συμμαχίας, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Τόσο η γαλλική όσο και η ιταλική κυβέρνηση βρίσκονται υπό την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών στο πλαίσιο των νέων κανονισμών της Ε.Ε. Μπορεί να μην έχουν τον θεσμό της τρόικας στην εσωτερική πολιτική ζωή τους, αλλά υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Γαλλίας η Επιτροπή ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2015 περιορίζοντας τις δαπάνες της, για να τον κάνει δεκτό. Κάτι που τελικά έπραξε το Παρίσι, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η Κομισιόν δεν θα τον ενέκρινε και η χώρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα κυρώσεων.

Και η Ιταλία, όμως, βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση κι ας μην έχει πρόγραμμα. Η μόνιμη επωδός στην Ευρώπη είναι ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί μια ιταλική οικονομική κρίση α λα Ελλάδας και για τον λόγο αυτό η Ιταλία τελεί υπό αυστηρό καθεστώς εποπτείας ώστε να μην ξεφύγει από τον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι δύο κυβερνήσεις είχαν δεσμευτεί στο εσωτερικό τους κοινό ότι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν συγκεκριμένη επιτυχία. Κάτι που απέδειξε ουσιαστικά ότι η Ευρώπη κινείται σε έναν συγκεκριμένο δρόμο οικονομικής πολιτικής που πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει.

Ετσι, και οι δύο δέχονται έντονες πιέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσής τους για την πολιτική που ακολουθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία το κόμμα της κ. Λεπέν ασκεί δριμεία κριτική στον κ. Ολάντ και διαρκώς ανεβάζει τα εκλογικά του ποσοστά, ενώ στην Ιταλία ο κ. Ρέντσι βρίσκεται υπό τη διαρκή αμφισβήτηση της Αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό, και οι δύο ηγέτες έχουν λόγους να υποστηρίξουν μια πολιτική που ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποια χαλάρωση, καθώς θα καρπωθούν και οι ίδιοι τα οφέλη της. Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί οι δύο χώρες της Ευρωζώνης αποτελούν τους πρώτους σταθμούς τόσο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της προώθησης των θέσεων της κυβέρνησης. Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξηγούσαν ότι η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του κ. Βαρουφάκη -που τελικά συνάντησε πρώτα τον Γάλλο ομόλογό του- έγινε ακριβώς γιατί ανέμεναν τις θετικές δηλώσεις του κ. Σαπέν πριν από την επίσκεψη του υπουργού στην Αγγλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή