Στο «κόκκινο» η θαλάσσια ρύπανση από το ναυάγιο του Sea Diamond

Στο «κόκκινο» η θαλάσσια ρύπανση από το ναυάγιο του Sea Diamond

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Καλντέρα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του Sea Diamond δείχνουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και τοξικών ουσιών όπως κάδμιο -η συγκέντρωση του οποίου σε κάποια δείγματα ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερη των θεσμοθετημένων ορίων για θαλάσσια ύδατα- και τοξικό νικέλιο. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο προγράμματος «Παρακολούθησης και ελέγχου των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών από το ναυάγιο του Sea Diamond» που εφάρμοσε το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος υπό την εποπτεία του καθηγητή Ευάγγελου Γιδαράκου. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε πραγματοποιήσει μετρήσεις και το 2010-2011 προκειμένου να ανιχνευτεί η ρύπανση στην περιοχή πέριξ του ναυαγίου, ωστόσο τα επόμενα χρόνια οι μετρήσεις λόγω έλλειψης κονδυλίων διακόπησαν. Το 2014 η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε από την ομάδα των επιστημόνων να πραγματοποιήσει εκ νέου μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η εξέλιξη της ρύπανσης στην περιοχή. Δείγματα από τα ιζήματα και τα ψάρια (Μάιος 2014 και Οκτώβριος 2014) έδειξαν, όπως τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής κ. Γιδαράκος, «σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με το 2011 και αύξηση της συγκέντρωσης τοξικών ουσιών, η οποία το πιθανότερο οφείλεται στο κουφάρι του Sea Diamond».

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται το ναυάγιο και εντός του φράγματος που ακόμα το περιβάλλει. Οπως εξήγησε ο κ. Γιδαράκος, τα τοξικά υλικά που βρέθηκαν είναι ουσίες που θα μπορούσαν να οφείλονται στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό του πλοίου, στις σωληνώσεις του ή σε άλλα υλικά κατασκευής του. Μάλιστα, η παρουσία τοξικών ουσιών σε υψηλές συγκεντρώσεις και σε δείγματα ψαριών είναι ανησυχητική, παρατηρεί ο καθηγητής, γιατί δείχνει ότι απειλείται και η τροφική αλυσίδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από τους επιστήμονες χθες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Σαντορίνη. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης που δήλωσε ότι «το ναυάγιο είναι επικίνδυνο για το οικοσύστημα της Σαντορίνης, ειδικά αν παρασυρθεί ή κοπεί» αλλά και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος που έχει ηγηθεί της εκστρατείας για την ανέλκυση του ναυαγίου. Χθες, ο κ. Συρμαλένιος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία ανέλκυσης του ναυαγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή