«Παγώνουν» οι αποκρατικοποιήσεις Εθνικής Ασφαλιστικής και Eurolife

«Παγώνουν» οι αποκρατικοποιήσεις Εθνικής Ασφαλιστικής και Eurolife

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβολή ή ακόμη και ματαίωση οδηγούνται τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των δύο ασφαλιστικών ομίλων, της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Eurolife, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου και της επαναφοράς της εργοδοτικής εισφοράς στο επικουρικό ταμείο των εργαζομένων ΤΕΑ – ΕΠΑΕ.

Το θέμα της πώλησης των δύο θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών και ειδικότερα της Εθνικής Ασφαλιστικής, φέρεται να οδηγείται σε ματαίωση με βάση τη θέση που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή για την αξιοποίησή της «στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας». Στην ερώτηση που είχε κατατεθεί με αφορμή την ανάθεση της αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Deutsche Bank και τη Morgan Stanley, ο ΣΥΡΙΖΑ τασσόταν κατηγορηματικά αντίθετος σε ενδεχόμενη πώληση του συνόλου ή τμήματος της εταιρείας σε ιδιώτες ή πολυεθνικά συμφέροντα, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία απαράδεκτη πράξη και πλήγμα στην εθνική οικονομία.

Στην περίπτωση της Eurolife, οι συζητήσεις για την πώληση της οποίας ήταν σε προχωρημένο στάδιο, η νέα κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί αρνητικά και οι σχετικές πρωτοβουλίες δεν φαίνεται να ματαιώνονται. Ωστόσο ανασταλτικό παράγοντα για την επιτυχή πώληση έως και του 80% της εταιρείας holding που έχει συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό, είναι η πτώση των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι εξελίξεις καθιστούν απαγορευτική τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας και την επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος από την πώληση, τη στιγμή μάλιστα που διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ρευστοποιούν ή τηρούν στάση αναμονής για τις επενδυτικές θέσεις που διατηρούν στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι η πώληση της Eurolife εντός του 2015 προβλέπεται στο σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει εγκρίνει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την αναδιάρθρωση του ομίλου της Eurobank. Αντίστοιχα η πώληση ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής προβλέπεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, με ορίζοντα το 2016. Η διοικητική αλλαγή στη Eurobank, παρά το μειωμένο ποσοστό που διέθετε το Δημόσιο σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες, κλειδώνει και αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα, που ενδεχομένως να συμπαρασύρουν και τη θυγατρική του ομίλου.

«Καυτή πατάτα» για τη νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση του ελλείμματος, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ του Επικουρικού Κεφαλαίου, του φορέα δηλαδή που αναλαμβάνει να αποζημιώνει όσους ήταν ασφαλισμένοι σε εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας. Αντίστοιχης δυσκολίας λόγω του κόστους που προκαλούν είναι και προεκλογικές δεσμεύσεις για κάλυψη των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value.

Προεκλογική δέσμευση αποτελεί επίσης η επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς για το ΤΕΑ – ΕΠΑΕ, που έχει καταργηθεί με μνημονιακό νόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή