Η ιθαγένεια, δοκιμασία για την κυβέρνηση

Η ιθαγένεια, δοκιμασία για την κυβέρνηση

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Οχι» του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, στην ιθαγένεια στη δεύτερη γενιά μεταναστών αποτελεί το πρώτο δείγμα των σημαντικών ιδεολογικών διαφορών που χωρίζουν τους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης. Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν είναι πρόβατα και θα ψηφίζουν στη Βουλή ανάλογα με τις αρχές και τη συνείδησή τους.

Από την πλευρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η συνεργασία δεν προϋποθέτει απόλυτη συμφωνία, αλλά σεβασμό στη δημοκρατία. Οπως τονίζουν, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, εφόσον έρθει στη Βουλή, μπορεί να ψηφιστεί και από βουλευτές εκτός των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, πριν από τις εκλογές έχει δηλώσει σαφώς ότι θα δοθεί ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Χθες, ωστόσο, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξαν δηλώσεις επί του θέματος εν αναμονή των προγραμματικών ανακοινώσεων την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 3838 του 2010 που έδινε ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά και σε όσα είχαν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο, κρίθηκε από το ΣτΕ σε κάποιες διατάξεις του αντισυνταγματικός. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατήρτισε σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο η ιθαγένεια θα δίνεται μετά την ενηλικίωση σε παιδιά που είτε έχουν φοιτήσει 9 χρόνια σε σχολείο στην Ελλάδα είτε έχουν φοιτήσει στο ελληνικό γυμνάσιο και λύκειο ή έχουν τελειώσει ελληνικό πανεπιστήμιο. Ωστόσο, ο νόμος δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή. Ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, Αγγελος Συρίγος, απερχόμενος γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνος για τους μετανάστες (ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του), δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «αν η σημερινή κυβέρνηση καταθέσει ως έχει το σχέδιο νόμου, θα πετύχει την ψήφιση του νόμου από 250 βουλευτές», αποφεύγοντας συγκρούσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε ρωγμές στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να μετατεθεί στο μέλλον η συγκεκριμένη συζήτηση. Ταυτόχρονα όμως αυτό σημαίνει διαιώνιση της εκκρεμότητας για χιλιάδες παιδιά και νέους. Καθώς η προηγούμενη νομοθεσία έπαψε να ισχύει, τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν τους όρους απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Τα κρίσιμα χρόνια

Ο κ. Δημ. Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), αναφέρει για τη δήλωση του κ. Καμμένου ότι «η θέση του είναι γνωστή». Οπως εξηγεί, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό η ιθαγένεια να δίνεται πριν από την ενηλικίωση, στα κρίσιμα χρόνια της διαμόρφωσης. «Η εποχή της νιότης είναι σαν σφουγγάρι, εισπράττει και χωνεύει, είναι σημαντικό για τα παιδιά των μεταναστών που μεγαλώνουν στη χώρα μας η εθνική τους συνείδηση να διαμορφωθεί μαζί με την κοινωνική. Αλλιώς δημιουργείς ένα θυμωμένο ενήλικο πολίτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή