Στοιχημάτισε υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχασε

Στοιχημάτισε υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχασε

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστοχες αποδείχθηκαν οι προβλέψεις της Eaglevale Partners LP για τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα την τελευταία διετία, φέρνοντας τον γαμπρό του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι, μαζί με τους υπόλοιπους ιδρυτές της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στη δύσκολη θέση να ανακοινώσουν απώλειες 3,6% στους επενδυτές τους. Θεαματικές ήταν οι απώλειες στο επιμέρους hedge fund που επικεντρώνεται στην Ελλάδα, καθώς έφθασαν το 48% μόνον το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. «Οι πρόσφατες προβλέψεις για την Ελλάδα απεδείχθησαν λανθασμένες» αναφέρεται στην επιστολή του κ. Μεζβίνσκι και των συνεταίρων του προς τους επενδυτές. Ετσι, η επενδυτική εταιρεία με περιουσιακά στοιχεία 400 εκατ. δολαρίων οδηγείται σε απώλειες για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία.

Η Eaglevale Partners είναι μια σχετικά μικρή εταιρεία στον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου ή hedge funds, τα οποία μεγιστοποιούν ή ελαχιστοποιούν τις όποιες επιπτώσεις από κέρδη ή ζημίες, στοιχηματίζοντας στην άνοδο ή την πτώση αγορών. Παρακολουθείτε στενά, ωστόσο, από τους οικονομικούς αναλυτές λόγω της συγγένειας του κ. Μεζβίνσκι με την οικογένεια του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον μετά τον γάμο με τη θυγατέρα Τσέλσι το 2010. Συν τοις άλλοις, ένας από τους επενδυτές του βασικού hedge fund της εταιρείας είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλακφέιν. Η Goldman Sachs είναι, επίσης, βασικός διαπραγματευτής για την Eaglevale, εκτελώντας πράξεις στις αγορές.

Το fund του γαμπρού του Μπιλ Κλίντον διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 400 εκατ. δολαρίων, ενώ οι προαναφερόμενες απώλειες του βασικού hedge fund κατά 3,6% έρχονται σε αντίθεση με άνοδο 5,7% ανάλογων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, με βάση στοιχεία της HFR Inc. που αναφέρει η Wall Street Journal σε σχετικό δημοσίευμα. Απώλειες 1,96% σημειώθηκαν και το 2012, αλλά παρουσιάστηκαν κέρδη 2,06% το 2013. Τον Ιανουάριο, ωστόσο, το βασικό fund της Eaglevale επανήλθε σε θετικό έδαφος με άνοδο 6,24% χάριν σε εύστοχα στοιχήματα για την πορεία του αμερικανικού δολαρίου.

«Παραμένουμε, επί του παρόντος, σε επιφυλακή ως προς τη διαμόρφωση περαιτέρω προβλέψεων» τονίζεται στην επιστολή, παρά το γεγονός ότι η επενδυτική εταιρεία παραμένει αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές και ποντάρει σε ανάκαμψη του χρηματιστηρίου. Η κήρυξη πρόωρων εκλογών από τον τέως πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τέλη Δεκεμβρίου και η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ τέλη Ιανουαρίου θέτουν υπό αμφισβήτηση την πορεία του δανειοδοτικού προγράμματος με την τρόικα που θεωρούνταν, τουλάχιστον από σημαντική μερίδα αναλυτών, προδιαγεγραμμένη. Οι ανατροπές αυτές εντείνουν την αβεβαιότητα για την οικονομία και προκαλούν έντονες διακυμάνσεις στις αγορές. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διολίσθησε 30% το 2014.

Η Eaglevale επικεντρώνεται σε μακροοικονομικές τάσεις των αγορών. Το επιμέρους hedge fund για την Ελλάδα διέθετε 15 εκατ. δολάρια. Ενας από τους επενδυτές του ήταν ο Μαρκ Λάσεϊ, δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ, Milwaukee Bucks. Ο κ. Λάσεϊ είναι, επίσης, χορηγός των πολιτικών εκστρατειών του ζεύγους Κλίντον, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Avenue Capital Group, η οποία διαχειρίζεται 13,3 δισ. δολάρια. Ηταν, επίσης, πρώην εργοδότης της Τσέλσι Κλίντον, η οποία εργάστηκε στην Avenue Capital για ένα χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή