Χείρα φιλίας τείνει το Ιράν σε πετρελαιοβιομηχανίες

Χείρα φιλίας τείνει το Ιράν σε πετρελαιοβιομηχανίες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβόλαια με δελεαστικούς όρους προσφέρει σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες το Ιράν σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές που προς το παρόν αποθαρρύνονται από τις κυρώσεις της Δύσης και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Προσβλέπει, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, σε επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η ΒΡ δρομολογεί μεγαλύτερες περικοπές στις κεφαλαιακές δαπάνες παρά τα αυξημένη κέρδη της, ενώ το πετρέλαιο κινείται ανοδικά καθώς οι μειωμένες επενδύσεις συνεπάγονται μείωση της παραγωγής.

Ευελπιστώντας πως δρομολογείται η άρση των κυρώσεων της Δύσης με την οποία συνεχίζει τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Τεχεράνη έχει ήδη προτείνει στις πετρελαϊκές συμβόλαια με χρονική διάρκεια έως και 25 ετών, με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και μικρότερο επενδυτικό κίνδυνο. Παράλληλα προσφέρουν στις ξένες πετρελαϊκές τη δυνατότητα να δημιουργούν κοινοπραξίες με εγχώριες εταιρείες ενώ δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να εμπλακούν στη διαδικασία της παραγωγής πετρελαίου έχοντας πολύ μεγαλύτερο έλεγχο και ασφάλεια στα μακροπρόθεσμα κέρδη. Πρόκειται για πολύ δελεαστικούς όρους καθώς η νομοθεσία της χώρας απαγορεύει στους ξένους να έχουν στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία σχετικά με τον πετρελαϊκό πλούτο της. Δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες πετρελαϊκές έχουν προταθεί οι ευνοϊκοί όροι αλλά τα ιρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Μπιζάν Ζανγκανέχ, έχει συναντηθεί με εκπροσώπους της ιταλικής Eni, της ολλανδοβρετανικής Royal Dutsch Shell και της αυστριακής OMV. Φημολογείται, πάντως, πως η Τεχεράνη έχει εκφράσει ενδιαφέρουν για τη Shell και την ConocoPhillips.

Στο μεταξύ, η ΒΡ αιφνιδίασε χθες την αγορά καθώς ανακοίνωσε ότι φέτος θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, μολονότι σημείωσε κέρδη ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, πολύ περισσότερα δηλαδή από τις προβλέψεις της αγοράς για κέρδη της μόλις 1,5 δισ. δολαρίων. Το αποτέλεσμα οφείλεται, πάντως, σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη ύψους 470 εκατ. δολαρίων από τη Rosneft στην οποία η ΒΡ ελέγχει το 19,75%. Τα κέρδη της ρωσικής εταιρείας εμφανίζονται αυξημένα εξαιτίας μιας αλλαγής στο σύστημα λογιστικής που εφαρμόζει. Σημειωτέον ότι η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε πως η ΒΡ θα παρουσίαζε το τελευτάιο τρίμηνο του 2014 ζημίες ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. δολαρίων εξαιτίας ακριβώς του μεριδίου της στη Rosneft. Η ρωσική εταιρεία αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της παραγωγής πετρελαίου της ΒΡ και συγκεκριμένα τουλάχιστον το ισοδύναμο του ενός εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα και περίπου το 9% των κερδών της για το περασμένο έτος.

Οι περικοπές στις οποίες θα προχωρήσει η ΒΡ συνδυάστηκαν πάντως με την είδηση πως μειώθηκαν τα τρυπάνια άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Η είδηση καλλιέργησε σε πολλούς επενδυτές την πεποίθηση πως το πετρέλαιο έχει περάσει από το χαμηλότερο επίπεδό του και αρχίζει η ανάκαμψή του. Μέχρι στιγμής δείχνουν να δικαιώνονται, καθώς το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική πορεία κατά περισσότερο από 13% από την περασμένη Πέμπτη. Το Brent βρισκόταν αργά το βράδυ στα 53,79 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ στα 51,67 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές της Morgan Stanley, μπορεί να είναι παραπλανητικός ο συσχετισμός που σπεύδουν να κάνουν ανάμεσα στον αριθμό των γεωτρήσεων και τον όγκο της παραγωγής στις ΗΠΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή