«Οχι υπαναχώρηση από τα μέτρα»

«Οχι υπαναχώρηση από τα μέτρα»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν από το Euroworking Group και τη συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Β. Σόιμπλε, ήρθε στη δημοσιότητα έγγραφο της γερμανικής πλευράς ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις της όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζει το Reuters και αποτελεί την πρόταση του Βερολίνου για τη θέση που θα πρέπει να έχει το Eurogroup έναντι της Ελλάδας, η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί στο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι η γερμανική πρόταση αποτελεί ολική επαναφορά του Μνημονίου και δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Στο έγγραφο, η γερμανική πλευρά απορρίπτει πλήρως τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς». Πρώτον, η τρόικα πρέπει να παραμείνει στη θέση της. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της ΤτΕ, του ελληνικού ΤΧΣ καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών. Τρίτον, δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016, καθώς και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο. Τέταρτον, πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία για τη μείωση της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά 150.000 θέσεις, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος που δημιουργεί μία στενή σχέση μεταξύ των εισφορών και των παροχών, να καταργηθεί ο μειωμένος κατώτατος μισθός και να γίνει ευρύτερη χρήση των αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων. Πέμπτον, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, των ενεργειακών εταιρειών κοινής ωφελείας και των ακινήτων και την προώθηση των άμεσων ξένων επενδύσεων με στόχο να λάβει 2,2 δισ. ευρώ σε έσοδα το 2015.

Οι παραπάνω όροι πρέπει να πραγματοποιηθούν για να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα. «Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», σύμφωνα με το έγγραφο.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι «η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στη διαπραγμάτευση με μία σκληρή τοποθέτηση. Με το έγγραφό της ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο. Δηλαδή να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση», σημειώνουν. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης -που εκτός από τον κ. Σόιμπλε θα έχει επαφές και με τον υφ. Εργασίας της Γερμανίας, κ. Ασμουσεν και τον αντικαγκελάριο, κ. Γκάμπριελ- δήλωσε χθες στον γερμανικό σταθμό ARD πως «είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σόιμπλε και η κ. Μέρκελ και όλοι στη Γερμανία θα δείξουν αλληλεγγύη».

Συγχρόνως, η καγκελάριος στο περιθώριο συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, επεσήμανε ότι δεν βλέπει επί της ουσίας διαφοροποιήσεις στο πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Νωρίτερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αναμένει ένα κατανοητό σχέδιο από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ όσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος τόνισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Ο Β. Σόιμπλε επέλεξε να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους, χωρίς ωστόσο να αλλάξει την ουσία της θέσης του. «Η Ελλάδα κατάφερε πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια όλοι οι αναλυτές», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ακόμη πρέπει να γίνουν «απείρως περισσότερες» προσπάθειες από την Αθήνα. Τέλος, ο κ. Σουλτς δήλωσε στη Handelsblatt ότι «αν η Ελλάδα αλλάξει μονομερώς τις συμφωνίες, θα σταματήσει να λαμβάνει χρήματα και το κράτος δεν θα είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή