Αντώνης Σαμαράς: «Παραλάβαμε χάος, παραδώσαμε χώρα»

Αντώνης Σαμαράς: «Παραλάβαμε χάος, παραδώσαμε χώρα»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια παράφραση του κεντρικού προεκλογικού συνθήματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, από το 1976, ο κ. Αντώνης Σαμαράς άνοιξε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. τα χαρτιά του για το πώς πρόκειται να πολιτευτεί έναντι της κυβέρνησης, αλλά και για το πώς θα διαχειριστεί την εσωκομματική αναταραχή που προκάλεσε το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.

«Παραλάβαμε χάος, παραδώσαμε χώρα», επεσήμανε δις ο τέως πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η Ν.Δ. σύντομα θα κληθεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε πολιτικό απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, ενώ επικαλέστηκε τις τελευταίες εξελίξεις (δηλώσεις Σουλτς, απόφαση ΕΚΤ) σημειώνοντας ότι δεν είναι αργά να αποφευχθεί το χειρότερο.

Κατά τον κ. Σαμαρά όσα συμβαίνουν «δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά προετοιμασία είτε ρήξης από θέση αδυναμίας είτε κωλοτούμπας», που όμως «μπορεί να αποδειχθεί πολύ λίγη, πολύ αργά και να στοιχίσει πανάκριβα στη χώρα». Eμφανίστηκε έτοιμος να στηρίξει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό («αν επιλέξει η νέα κυβέρνηση συνέχιση της πολιτικής που είχαμε ξεκινήσει, με τις όποιες διορθώσεις, εμείς θα τη στηρίξουμε», είπε), ενώ απέρριψε τις καταγγελίες της κυβέρνησης ότι επένδυσε στην καταστροφή. «Δικαίωση για μας δεν είναι να συμβούν όσα προβλέπουμε ως αναπόφευκτα αν προχωρήσουν στον δρόμο της ανευθυνότητας, αλλά να καταλάβουν τι πάνε να κάνουν και να αλλάξουν ρότα. Κι εκεί είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε», υποστήριξε.

Εσωκομματικά

Στο εσωκομματικό μέτωπο το οποίο, αμέσως ή εμμέσως, κάλυψε σημαντικό τμήμα της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να ανακοινώσει τη σύγκληση της Κ.Ο. για τις 19 Φεβρουαρίου με αποκλειστικό θέμα τα «πώς» και τα «γιατί» της εκλογικής ήττας. Στην ομιλία του, οικοδόμησε, προκαταβολικά, και τις θέσεις άμυνάς του έναντι της όποιας κριτικής, ενώ προκειμένου να απονομιμοποιήσει επικρίσεις και αμφισβητήσεις, έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή κάποιων «παράκεντρων εξουσίας» να διαλύσουν το πολιτικό σύστημα. «Θέλουν να μας βάλουν σε δίνη εσωστρέφειας… χτυπάνε εμένα όπως χτύπησαν και τους προηγούμενους αρχηγούς», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να αποδυναμωθεί η Ν.Δ. και να δοθούν περιθώριο και χρόνος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ανέπτυξε μια σειρά από επιχειρήματα ενόψει της «αναμέτρησης» με τους βουλευτές, με κυρίαρχο το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό, επίτευξης συμφωνιών για την ελάφρυνση χρέους, στοιχεία που σήμερα εκμεταλλεύεται, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση. Παράλληλα:

• Eπικαλέστηκε την εκλογική επίδοση της Ν.Δ. «Χάσαμε μόλις 107.000 ψήφους… κάτι παραπάνω από 1,5 μονάδα… όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε 31 ποσοστιαίες μονάδες και 2.250.000 ψηφοφόρους», είπε.

• Aπέρριψε την κριτική περί στροφής στα δεξιά. «Το σύγχρονο πολιτικό αφήγημα βασίζεται σε άλλες παραδοχές από το ξύλινο Δεξιά – Κέντρο – Αριστερά… μη γελιέστε, αντιμνημονιακά ψήφισε το μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος», ανέφερε. Σημείωσε, δε, ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να είναι συντηρητική στα εθνικά και στα θέματα ασφάλειας και φιλελεύθερη στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα.

• Eμφανίστηκε δικαιωμένος για τους προεκλογικούς τόνους, που χαρακτηρίστηκαν από κάποιους «εκστρατεία φόβου».  «Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι άλλο να εκφοβίζεις και άλλο να προειδοποιείς  για  πραγματικούς κινδύνους»,  είπε.

• Aναφέρθηκε στις «πρωτόγνωρες» συνθήκες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση αλλά και στο «βάρος» της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. «Είχε αγκυλώσεις που έπρεπε να υπερνικήσουμε», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε, προκαλώντας αίσθηση, ότι «τη συγκυβέρνηση δεν την αποφασίσαμε εμείς, ο λαός την επέβαλε με την ψήφο του».

• Eβαλε, εμμέσως πλην σαφώς, κατά δημοσκόπων και δημοσιογράφων. Για τους πρώτους σχολιάζοντας τις «απίστευτες φήμες που ακούστηκαν την τελευταία στιγμή (σ.σ.: περί μεγάλης απόστασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.)», τους δεύτερους σημειώνοντας ότι «επί δύο χρόνια ο διεθνής Tύπος πρόβαλλε τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής μας περισσότερο από τον ελληνικό… και σε αυτό αναμφίβολα έχουμε ευθύνη κι εμείς».

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε και λάθη, όπως του ΕΝΦΙΑ, αλλά με τη λογική ότι «αφήσαμε να περάσει η προπαγάνδα ότι δήθεν παίρναμε τα σπίτια του κόσμου, ενώ συνολικά μειώσαμε δύο φορές τον φόρο ακινήτων», ή της απόστασης που δημιουργήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των στρωμάτων του πληθυσμού που επλήγησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή