Το παρασκήνιο μιας απόφασης που δίχασε την ΕΚΤ

Το παρασκήνιο μιας απόφασης που δίχασε την ΕΚΤ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχάστηκε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την απόφαση για διακοπή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Το γεγονός ότι πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες διαφώνησαν με την απόφαση, αναδεικνύει πόσο αμφιλεγόμενη ήταν αυτή, ενώ πολλοί αναλυτές κατηγόρησαν την ΕΚΤ ότι παρεμβαίνει στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν σχεδόν μοιρασμένο για το αν θα έπρεπε να πάρει την απόφαση την Τετάρτη ή να περιμένει μέχρι την τυπική λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο στη προχθεσινή συνεδρίαση δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιρλανδίας εξαιτίας του συστήματος εκ περιτροπής ψηφοφορίας που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Πολλοί αναλυτές κατηγόρησαν την ΕΚΤ ότι παίρνει μέρος σε πολιτικό παιχνίδι. Ωστόσο ορισμένα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου θεώρησαν ότι η συζήτηση «δεν ήταν ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη» και ότι η απόφασή τους αποτέλεσε τη φυσική συνέπεια της απροθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί επέκταση του προγράμματος διάσωσης.

Ο ELA δεν δίνεται χωρίς προϋποθέσεις, τόνισε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα. Οπως είπε, η ρευστότητα του ELA θα πρέπει να δίνεται μόνο βραχυπρόθεσμα και μόνο σε φερέγγυες τράπεζες, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να εφαρμόζουμε αυστηρά κριτήρια με τον ELA». Σημειώνεται ότι χθες, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ για την καραντίνα των ελληνικών ομολόγων, συναντήθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Συζήτησαν για την απόφαση της ΕΚΤ αλλά και την κατάσταση ρευστότητας.

Με ψυχραιμία αντιμετώπισαν οι ξένοι αναλυτές της απόφαση της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι δεν απειλείται η πρόσβαση σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή