Επιστολή 300 διανοουμένων: «Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη»

Επιστολή 300 διανοουμένων: «Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού» απευθύνουν 300 διανοούμενοι από όλες τις χώρες του κόσμου με επιστολή που συνυπογράφουν και δημοσιεύει ο γαλλικός ιστότοπος Mediapart.

Στον υπέρτιτλο της ιστοσελίδας αναγράφεται «Και ζήτω η Ελλάδα… Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη», ενώ ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή συγκαταλέγονται διάσημοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί, όπως οι Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς, Ζακ Σαπίρ, Ντομινίκ Μεντά.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίος ένας εκ βάθρων επαναπροσανατολισμός, διότι οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν έως τώρα αποδείχθηκαν ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν πρόσφεραν ούτε την οικονομική ανάκαμψη ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε καν τις εξωτερικές επενδύσεις. Αντίθετα, αποδείχθηκαν επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ξεκάθαρα καταστροφική και δεν επέτρεψε καμία πρόοδο, για την οποία προοριζόταν». Οι εταίροι της Ελλάδας καλούνται να λάβουν υπ’ όψιν τους αυτήν την πραγματικότητα «στην οποία άλλωστε οφείλεται και η εκλογή της νέας κυβέρνησης». Οι διανοούμενοι επισημαίνουν ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσα ανθρωπιστικά μέτρα, έναν μεγαλύτερο κατώτατο μισθό, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, επενδύσεων και μέτρων για τη διόρθωση και καλυτέρευση των βασικών υπηρεσιών όπως αυτών της υγείας και της παιδείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή