«Φούσκωσε» ο ποταμός Εβρος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανή χαρακτηρίζουν την ποσότητα του νερού που κατεβαίνει από τον ποταμό Εβρο οι τοπικές αρχές. Ως συνέπεια, έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα από τις εκτεταμένες πλημμύρες. Στο ύψος των Φερών, η ροή των υδάτων έφθασε χθες τα 2.850 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν δύο οικισμοί στην περιοχή, τα Λαγυνά και ο Πόρος, ύστερα από απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η κατάσταση θυμίζει μέρες του 1963, όταν και πάλι είχαν εκκενωθεί τα Λαγυνά, με τη διαφορά όμως ότι από τότε είχαν δημιουργηθεί δύο αναχώματα (ένα δίπλα στο ποτάμι κι ένα μεταξύ χωριού και ποταμού), τα οποία έσπασαν χθες! Στη συνέχεια τα νερά με μεγάλη ορμή εισήλθαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται σπίτια.

Οι 110 κάτοικοι των Λαγυνών απομακρύνθηκαν από το χωριό. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Σουφλί, όπου θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του δήμου, στην έδρα του δήμου ή σε οικίες συγγενών τους. Τα τεχνικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων, ώστε να εμποδίσουν την παραπέρα επέκταση των υδάτων.

Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον Πόρο, του Δημοτικού Διαμερίσματος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, την ώρα που τα νερά του ποταμού κατευθύνονταν με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπήρχε κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα. Οι δεκάδες κάτοικοι μεταφέρονται με λεωφορεία του δήμου σε ξενοδοχεία των Φερών, με δαπάνη του δήμου.

Στο Σουφλί υπάρχουν πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άλλα κτίρια, όπως το κλειστό γυμναστήριο, έχουν γεμίσει με νερά.

Χθες το πρωί το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Εβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου ήταν στα 6,05 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή Πετάλου η στάθμη ήταν στα 7,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Εβρου ήταν στα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, το ποτάμι έχει πλημμυρίσει και έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις, σε πλάτος που φτάνει το 1,5 χιλιόμετρο συνολικά.

Η πηγή του προβλήματος είναι στη Βουλγαρία, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε απόφαση διοχέτευσης τεράστιων ποσοτήτων υδάτων από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στον παραπόταμο του Εβρου, Αρδα. Το ανησυχητικό είναι πως χθες αναμένονταν μεγάλες βροχοπτώσεις στη Βουλγαρία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης βρίσκεται από χθες στον Εβρο, για να προωθήσει τη συνδρομή της κεντρικής εξουσίας και τη συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους.

Θαλάσσιες συγκοινωνίες

Παράλληλα, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές έπνεαν χθες ισχυρότατοι νότιοι άνεμοι, που φθάνουν τοπικά τα 9 με 10 μποφόρ. Αρκετά δρομολόγια για τις Κυκλάδες δεν πραγματοποιήθηκαν χθες, ενώ για τον Αργοσαρωνικό εκτελούνται δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Το Λιμενικό Σώμα συνιστά στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή