Larry Gus, αναδρομή και νέα τραγούδια στην οδό Μητροπόλεως

Larry Gus, αναδρομή και νέα τραγούδια στην οδό Μητροπόλεως

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα από τα πιο γνωστά κομμάτια του Eλληνα μουσικού Larry Gus, ένα κομμάτι ατμοσφαιρικό, και με τον τρόπο του λογοτεχνικό, έχει το όνομα ενός Eλληνα λογοτέχνη, συγγραφέα και μεταφραστή. «Ο Αχιλλέας Κυριακίδης είναι για μένα ένα παλίμψηστο αναφορών. Aλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι και μπορώ να πω ότι τα κείμενά του και οι μεταφράσεις του μού άλλαξαν πραγματικά και κυριολεκτικά τη ζωή. Οχι με αφηρημένο τρόπο, αλλά με πολύ άμεσο και συγκεκριμένο. Πρόσφατα αγόρασα κάποια κείμενα του Μπόρχες στα αγγλικά, και πραγματικά αυτές οι μεταφράσεις ωχριούν μπροστά στα εξωπραγματικά σκιλς του Κυριακίδη. Το αγαπημένο μου βιβλίο του είναι η συλλογή δοκιμίων “ψευδομαρτυρίες”. Τους τελευταίους μήνες πληροφορήθηκα ότι σε δυο διαφορετικές περιστάσεις αναφέρθηκα σαν “ο μουσικός Larry Gus, ή κατά κόσμον Αχιλλέας Κυριακίδης”, και δεν σταμάτησα να σκέφτομαι ότι κατάφερα να δεθώ με τον Αχιλλέα με έναν ακόμα πιο μπορχικό τρόπο. Είμαι πολύ χαρούμενος».

Τον Παναγιώτη Μελίδη που κρύβεται πίσω από το λαρυγγικό ψευδώνυμο είχα δει το 2008 όταν είχε εμφανιστεί στο Gagarin πριν από τον Caribou και εμείς οι λίγοι που βρεθήκαμε στην αρένα, συσπειρωθήκαμε μπροστά στη σκηνή για να νιώθουμε πολλοί. Η βραδιά ήταν όμορφη, και ο αμήχανος τότε Larry Gus είχε αφήσει θετικό απόηχο. Τα χρόνια πέρασαν, ο Caribou πλέον είναι μεγάλο όνομα (τη χρονιά που μας πέρασε τον είδα στο «La Route Du Rock» του Σεν Μαλό και για ακόμη μια φορά εντυπωσιάστηκα) και ο Larry Gus υπέγραψε στην DFA, στο σημαντικό label του James Murphy, φρόντμαν των LCD Soundsystem και μουσικού Μίδα: (σχεδόν) ό,τι παράγει/δουλεύει/επιμελείται γίνεται χρυσός. Οπως ο Larry Gus αναφέρει για τον James Murphy «ταξιδεύει πάρα πολύ και αυτή τη στιγμή σούπερ πολυάσχολος! Γενικά είναι σαν μακρινός πατέρας μέσα στην DFA».

Μοντέρνα ψυχεδέλεια

Η μουσική του Larry Gus έχει την ηλεκτρισμένη αισθητική της DFA, σμιλεμένη με έναν μίνιμαλ χαρακτήρα, και στοιχεία ambient και μοντέρνας ψυχεδέλειας. «Ο τρόπος με τον οποίο γράφω μουσική είναι ένας διαρκής αγώνας ενάντια στις συμπτώσεις και το τυχαίο. Προσπαθώ να εξαλείψω την έννοια της έμπνευσης από τις διεργασίες που με οδηγούν στη σύνθεση, καταλήγοντας σε έναν εντελώς μηχανικό τρόπο. Θα ήθελα δηλαδή να εφεύρω μία μηχανή που να παράγει τραγούδια μόνη της, αλλά για την ώρα αυτή η μηχανή παράγει μόνο αποτυχίες». 

Κι όσον αφορά το εγγύς μουσικό του μέλλον, ακούγεται αν μη τι άλλο μπορχικός. «Αυτές τις μέρες τελειώνω τις ηχογραφήσεις του επόμενου δίσκου μου, ο οποίος θα έχει σαν κύριο θέμα την αποτυχία και το άπειρο, δηλαδή τους άπειρους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αποτύχεις (πάντα το δεύτερο ενικό αναφέρεται σε μένα). Με το που τελειώσω τις ηχογραφήσεις θα μετακομίσω, και στη συνέχεια θα προσπαθήσω να ταξινομήσω για πρώτη φορά τα βιβλία μου και τους δίσκους μου, τρώγοντας ταυτόχρονα ένα φιστίκι Αιγίνης, ένα αμύγδαλο, ένα κάσιους και ένα καρύδι (με αυτήν ακριβώς τη σειρά)». Μαζί με μια αναδρομή στη μέχρι τώρα δισκογραφική του πορεία, ο Larry Gus θα παρουσιάσει τα νέα του τραγούδια στο αθηναϊκό κοινό αύριο Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο Φουάρ Stage (Μητροπόλεως 72 και Χριστοπούλου 6). Το λάιβ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Diskotekken, του μηνιαίου club event των Χρήστου Αγγελόπουλου (Kontakt) και Παναγιώτη Μένεγου (Laternative) από τους οποίους θα ακολουθήσει DJ set.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή