Ρεκόρ ψήφων και αντιδράσεων για την κ. Κωνσταντοπούλου

Ρεκόρ ψήφων και αντιδράσεων για την κ. Κωνσταντοπούλου

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία θα καταγράψει το ρεκόρ ψήφων που συγκέντρωσε χθες η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την ψηφοφορία ανάδειξής της στην προεδρία της Βουλής: 235 θετικές ψήφοι σε 298 παρόντες. Ωστόσο, η αίσθηση της ευρείας πολιτικής-διακομματικής συναίνεσης που εξέπεμπε αυτό το αποτέλεσμα, εξανεμίστηκε σε λιγότερο από μία ώρα. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με ανακοινώσεις τους σημείωσαν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου με την ομιλία της δεν εμφανίστηκε ως πρόεδρος όλων των βουλευτών, αλλά ως «κομματάρχης» (Ν.Δ.) και «κομματικότερη του κόμματός της» (ΠΑΣΟΚ).

Το ΠΑΣΟΚ στη δική του ανακοίνωση διευκρίνισε ποιο σημείο της ομιλίας της νέας προέδρου είχε «κομματικό» χαρακτήρα: αυτό που αφορούσε τον στόχο διαγραφής του μεγάλου μέρους του χρέους. Αντιθέτως, η Ν.Δ. δεν προέβη σε ανάλογες διευκρινίσεις. Στελέχη του κόμματος περιορίζονταν ανεπισήμως να υποστηρίξουν ότι όλη η ομιλία ήταν κομματική.

Τι, όμως, εμπεριείχε η συγκεκριμένη τοποθέτηση της νέας προέδρου, όπως την εκφώνησε αμέσως μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της;

• Προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό λειτουργίας μέσω των οποίων θα ενισχυθεί η νομοθετική διαδικασία, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «δεν θα πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα εκφυλισμού», όπως αυτά εκδηλώθηκαν με την προώθηση κατεπειγόντων νομοσχεδίων και αμέτρητων τροπολογιών. «Αποτελεί δέσμευσή μου ότι δεν θα γίνουν δεκτές άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες, ούτε νομοσχέδια εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων ή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν πληρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις».

• Τόνισε πως θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την ισονομία, σημειώνοντας: «Η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως "πλυντήριο" σκανδάλων και ως "νεκροταφείο" ποινικών δικογραφιών». Στο πλαίσιο αυτό είπε: «Η ανάσυρση και διερεύνηση των υποθέσεων που ενώ έχουν διαβιβαστεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, αραχνιάζουν για μήνες ή και χρόνια στα συρτάρια, χωρίς καν να εξετάζονται, αποτελεί στοιχειώδες και θεμελιώδες δημοκρατικό καθήκον. Τόσο μέσω των ήδη υπαρχουσών και αρμοδίων Επιτροπών, όσο και με τη συγκρότηση των απαιτούμενων νέων Οργάνων, με σχετική αλλαγή του Κανονισμού, είναι επιβεβλημένο η Βουλή να εγγυηθεί τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και τη διερεύνηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, όποια κι αν είναι τα ελεγχόμενα πρόσωπα, είτε πρόκειται για πολιτικά, κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων και εταιρειών διαφθορέων, όπως στις υποθέσεις της Siemens και των εξοπλιστικών». Αξιοσημείωτο είναι ότι αναφέρθηκε ονομαστικά και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, με αφορμή προχθεσινή δήλωσή του ότι «κάθε χώρα κοιτάζει απλώς και μόνον τα του οίκου της». Η νέα πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει άπαντες να συμπράξουν «για να καθαρίσουν και τα του συλλογικού ευρωπαϊκού μας οίκου».

• Προανήγγειλε άμεση αναβάθμιση της διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε: «Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενεργό και ουσιαστική συμβολή του Κοινοβουλίου στην προώθηση των ελληνικών διεκδικήσεων για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την πρόβλεψη ρητρών ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ανακούφισης του λαού μας».

• Κάλεσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να μην απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Και ενώ, μετά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, επικριτική της εμφάνισης της κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωση εξέδωσε και το «Ποτάμι», αίσθηση προκάλεσε η με θερμά λόγια υποδοχή της από τον απελθόντα πλέον πρόεδρο: Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων, είπε ότι θα τη στηρίξει σε όσα εκείνη είχε εξαγγείλει. Ο κ. Μεϊμαράκης, εκφράζοντας ενόχληση για τα όσα εκείνος έζησε ως πρόεδρος όλων των βουλευτών από το κόμμα του κατά τα προηγούμενα 2,5 χρόνια, της είπε: «Οταν είσαι στην έδρα, να ενεργείς θετικά, ακόμα κι αν το κόμμα σου διαφωνεί ή σου πετάει μπηχτές πίσω από την πλάτη σου».

Ολα αυτά, με την ιδιαίτερη πολιτική σημασία τους, βεβαίως, θα ακούγονταν κάπως «μακρινά» για τον εμφανέστατα συγκινημένο -κάποτε πρόεδρο του «Συνασπισμού της Αριστεράς»- Νίκο Κωνσταντόπουλο: Τα συναισθήματα του πατέρα βλέποντας την κόρη του στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, λογικά, δεν θα άφηναν χώρο για πολιτικές αναλύσεις. Το χαμόγελό του, όση ώρα βρισκόταν κοντά στη νέα Πρόεδρο της Βουλής, το καταδείκνυε.

Λίγο πιο μακριά, οι φωτογραφικές μηχανές «έψαχναν» στην αίθουσα της Ολομέλειας να καταγράψουν κινήσεις επωνύμων και πιθανές χειραψίες. Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν η μάλλον τυπική χειραψία του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Α. Σαμαρά και η ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαν ο κ. Ευ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Κατά τα λοιπά, σε δεύτερη μοίρα πέρασαν οι συζητήσεις αναφορικά με το ποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης βγήκαν εκτός κομματικής γραμμής και δεν στήριξαν με την ψήφο τους τη νέα πρόεδρο: Στην καταμέτρηση βρέθηκαν 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια. Αν ψήφιζαν την κ. Κωνσταντοπούλου όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που είχαν εκφραστεί θετικά, τότε θα συγκέντρωνε 268 ψήφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή