Παρίσι: Ισχυρά μέτρα ασφαλείας και ψύχραιμοι τουρίστες

Παρίσι: Ισχυρά μέτρα ασφαλείας και ψύχραιμοι τουρίστες

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή εικόνα της Πόλης του Φωτός μετά τα δραματικά γεγονότα του Ιανουαρίου.

Πλήθος κόσμου αψηφά το κρύο και σχηματίζει ουρά έξω από το θρυλικό εστιατόριο L’As du Fallafel της Rue des Rosiers. Τριγύρω το στενό πολυσύχναστο δρομάκι είναι γεμάτο κόσμο με πολύχρωμα κασκόλ, φωτογραφικές μηχανές και σακούλες με ψώνια στα χέρια.

Πρόκειται για μια τυπική Κυριακή στην παλιά εβραϊκή συνοικία του Μαρέ, με μία όμως εξαίρεση: την εικόνα συμπληρώνουν ομάδες Γάλλων στρατιωτών με αλεξίσφαιρα γιλέκα και υποπολυβόλα στα χέρια, με τα δάχτυλά τους κοντά στη σκανδάλη. Λιγότερο από ένα μήνα πριν, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και σε ένα σούπερ μάρκετ -σε ένα από τα χειρότερα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν συμβεί ποτέ στη Γαλλία- και η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πείσει τους τουρίστες ότι δεν κινδυνεύουν κατά την παραμονή τους στην Πόλη του Φωτός, έχει τοποθετήσει παντού σώματα ασφαλείας.

Εβραϊκά μνημεία, τζαμιά, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, μουσικοί χώροι, μουσεία και ιστορικά μνημεία βρίσκονται όλα κάτω από αυξημένη προστασία και ένα σχέδιο ασφάλειας το οποίο καλείται «Vigipirate» είναι σε ισχύ σε πολλά δημοφιλή αξιοθέατα, ζητώντας από τους επισκέπτες να υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους και επιθεωρήσεις στις τσάντες τους προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά. Η επιτήρηση έχει επίσης αυξηθεί στο μετρό του Παρισιού και σε άλλες περιοχές υψηλής κυκλοφορίας.

«Για τους επισκέπτες το Παρίσι είναι ασφαλές, ακριβώς όπως ήταν και πριν», λέει ο François Navarro, διευθύνων σύμβουλος του τουριστικού οργανισμού της πόλης. «Μέχρι στιγμής, μάλιστα, δεν έχουμε δει κανένα σημάδι πανικού ή ακυρώσεις από τους ταξιδιώτες», προσθέτει ο ίδιος.

Βέβαια, τις ημέρες που ακολούθησαν των επιθέσεων υπήρξε υποχώρηση που άγγιξε το 9% στις κρατήσεις των τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών ερευνών MKG Hospitality. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά μήνας με χαμηλή κίνηση για το Παρίσι, το οποίο φιλοξένησε περί τα 47 εκατομμύρια επισκέπτες τη χρονιά που πέρασε.

«Οι επαγγελματίες του τουρισμού φοβούνταν εδώ και καιρό το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος στην πρωτεύουσα της Γαλλίας», σημειώνει ο πρόεδρος του MKG Group, Georges Panayotis, και προσθέτει: «Λαμβάνοντας υπόψη τη συναισθηματική αντίδραση, είναι απολύτως φυσικό ορισμένοι επισκέπτες να αναβάλουν ή να ακυρώσουν το ταξίδι τους». Με την τοποθέτηση, ωστόσο, 10.000 επιπλέον στρατιωτών και 5.000 περισσότερων αστυνομικών σε δημόσιους χώρους ολόκληρης της χώρας, ο Panayotis υποστηρίζει ότι η οποιαδήποτε ύφεση θα είναι προσωρινή.

Πράγματι, αρκετοί ταξιδιώτες που έχουν ήδη σχεδιάσει ένα ταξίδι στο Παρίσι είναι κάπως διστακτικοί. Απ’ την άλλη… «Εγώ δεν πρόκειται να ζω μες στο φόβο», λέει η Joanne Negron, 51 ετών, από τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει μόλις φτάσει στην Πόλη του Φωτός μαζί με την 27χρονη κόρη της Siobahn Goodwin. «Αν ζούμε φοβισμένοι, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα», προσθέτουν. Σταματώντας δε οι δυο τους μπροστά από την πέτρινη όψη της Παναγίας των Παρισίων, όπου πάνοπλοι φρουροί περιπολούν τα πεζοδρόμια, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν παντού μέτρα ασφαλείας, τόσο στα αξιοθέατα όσο και στα ξενοδοχεία, όπως το Marriott κοντά στην Opéra, όπου και μένουν – χωρίς αυτό να τους ενοχλεί.

Ο 32χρονος Ben Takai, επιδημιολόγος από την Ουάσιγκτον, λέει με τη σειρά του ότι δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να επισκεφτεί την πόλη. «Το να βλέπω στρατιώτες με όπλα στα χέρια δεν είναι υποχρεωτικά ανησυχητικό – τα έχουμε δει αυτά και στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

Αλλά και ο 33χρονος Diego Moreria, καθηγητής Λογοτεχνίας από τη Βραζιλία, κοντοστέκεται μπροστά στο μνημείο της Shoah κοντά στον Σηκουάνα, στην πόρτα του οποίου βρίσκονται πέντε οπλισμένοι φρουροί. Αρκετά μέλη της οικογένειάς του είναι Εβραίοι. «Βία υπάρχει παντού», λέει. «Ηταν σοκαριστικό αυτό που συνέβη στη Γαλλία, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, αλλά και στη Βραζιλία, όταν φεύγεις από το σπίτι, πρέπει πρώτα να έχεις φτιάξει προσωπικό πλάνο ώστε να παραμένεις ασφαλής».

Οι επιθέσεις, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τους μουσουλμάνους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά τις ανησυχίες της Γαλλικής Κοινότητας των μουσουλμάνων για πιθανά αντίποινα, λέει ο Bilal Domah, διευθυντής της λονδρέζικης εταιρείας διοργάνωσης εκδηλώσεων CM Media. Το Παρίσι, εξάλλου, συνεχίζει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους ονειρεμένους προορισμούς του κόσμου για «τουρισμό χαλάλ» – που δεν είναι άλλος από τις διακοπές που κάνουν οι μουσουλμάνοι και είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικές για την ευρωπαϊκή οικονομία. «Η Γαλλία έχει ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, που κατανοούν ότι δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι ίδιοι», καταλήγει ο Domah.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή