Πότε η νέα τεχνολογία γίνεται παλιά;

Πότε η νέα τεχνολογία γίνεται παλιά;

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σας αρέσει η τεχνολογία; Ναι; Ασφαλώς! Σε ποιο παιδί δεν αρέσουν τα ηλεκτρονικά; Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς στον σύγχρονο κόσμο για να ικανο-ποιήσει τις καινούργιες απαιτήσεις των ανθρώπων. Είτε μιλάμε για τα κινητά τηλέφωνα είτε για τα τάμπλετ είτε για παιχνιδομηχανές, όλο και πιο νέα μοντέλα βγαίνουν κάθε τόσο στην αγορά.

Και μια και μιλάμε για κινητά, έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου τα σταθερά τηλέφωνα της παλιάς τεχνολογίας; Αυτά με τον στρογγυλό δίσκο (καντράν το έλεγαν οι παλιότεροι) που είχε τρύπες πάνω από τους αριθμούς και κινιόταν με το δάχτυλο;  Επίσης, κάποιο από τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που ήταν μεγάλα σαν τούβλα… Έχουν φυλάξει ένα από αυτά για ενθύμιο οι γονείς σας;

Όταν οι ειδικοί θέλουν να περιγράψουν μια συσκευή παλιάς τεχνολογίας, λένε πως είναι ήδη «απαρχαιωμένη». Ο όρος αυτός σημαίνει πως σιγά-σιγά το προϊόν πρόκειται να περάσει σε αχρηστία, παρότι μπορεί να λειτουργεί περίφημα. Οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πολλοί και διάφοροι. Για παράδειγμα, ένα κινητό θεωρείται ξεπερασμένο μόλις κυκλοφορήσει στην αγορά ένα καλύτερο που μπορεί να το αντικαταστήσει. Σε ποιον δεν αρέσει να έχει ένα ελαφρύ πλαστικό κινητό τσέπης, λεπτό σχεδόν σαν τραπουλόχαρτο, αντί να  κουβαλάει το… τούβλο  που είπαμε παραπάνω;

Μερικές φορές, η «απαρχαίωση» σχετίζεται με τεχνολογικές αλλαγές. Με την εφεύρεση της τηλεόρασης high definition, δηλαδή της τηλεοπτικής εκπομπής εικόνων υψηλής ευκρίνειας, οι παλιοί συμβατικοί δέκτες κατέβηκαν από τα ράφια των καταστημάτων που πουλούσαν ηλεκτρονικά είδη. Το ίδιο συνέβη όταν πέρυσι ολόκληρη η Ελλάδα πέρασε από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα. Οι συμβατικοί τηλεοπτικοί δέκτες δεν μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιηθούν, αν και λειτουργούσαν μια χαρά.

Πότε η νέα τεχνολογία γίνεται παλιά;-1

Ανάλογα παραδείγματα «τεχνολογικής αχρήστευσης» συναντάμε στην ιστορία των συσκευών που ακούμε μουσική ή βλέπουμε κινηματογραφικές ταινίες. Τα παλιά μαγνητόφωνα με τις μαγνητοταινίες, τα πικάπ για τους δίσκους βινυλίου, τα κασετόφωνα και οι βιντεοκασέτες έχουν αντικατασταθεί από νέες συσκευές ψηφιακής αναπαραγωγής ήχου και εικόνας.

Άλλα προϊόντα μπορεί να περάσουν σε αχρησία ή αχρηστία επειδή έχουν εφευρεθεί νέα που κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Για παράδειγμα, όταν εξαπλώθηκε η χρήση του αυτοκινήτου, οι άμαξες με τα άλογα αποτελούσαν πλέον μια όμορφη εικόνα από το παρελθόν. Το ίδιο έγινε και με τις γραφομηχανές, ύστερα από την εξάπλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Καθώς η τεχνολογία αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αρκετές εταιρείες υπολογίζουν τον κύκλο ζωής των προϊόντων τους. Για παράδειγμα, αποφασίζουν να παράγουν ένα προϊόν με εξαρτήματα που έχουν συγκεκριμένα χρόνια ζωής. Ώσπου να φθαρούν τα εξαρτήματα αυτά, η εταιρεία σχεδιάζει και προ-ετοιμάζει το νέο προϊόν που θα αντικαταστήσει το παλιό. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες συνεχίζουν να παράγουν, να λειτουργούν και εξακολουθούν να υπάρχουν για πολλές δεκαετίες, χωρίς να συνδέουν την ύπαρξή τους με ένα και μόνο προϊόν.

Συνεπώς, όταν ζητάτε να σας αγοράσουν το τελευταίο γκατζετάκι έκδοσης 6.0, ξέρετε ότι η έκδοση 7.0 περιμένει στη γωνία. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο «αναβάθμιση» για να περιγράφουν τέτοιου είδους εξελίξεις. Το προϊόν 6.0 μπορεί να λειτουργεί μια χαρά, αλλά το καινούργιο 7.0 μπορεί να διαθέτει κάποια νέα χαρακτηριστικά που θα σας είναι πιο χρήσιμα. Ή να μην τα χρειάζεστε πραγματικά, οπότε θα μπορείτε να αγοράσετε το 6.0 φθηνότερα – πάντα πέφτει η τιμή τους όταν βγαίνει η νέα έκδοση στην αγορά. Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, θα μπορείτε να κάνετε θαυμάσια τη δουλειά σας!

 

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στους καιρούς μας είναι δική μας υπόθεση πότε θα θεωρήσουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην «αναβάθμιση» πολλών συσκευών μας. Συχνά ένα ξεπερασμένο προϊόν για τους μανιακούς γκατζετάκηδες μπορεί εμάς να μας εξυπηρετεί τέλεια και επιπλέον να εξυπηρετεί καλύτερα και την τσέπη των γονιών μας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή