Η Ελλάδα στο μενού Ομπάμα – Μέρκελ

Η Ελλάδα στο μενού Ομπάμα – Μέρκελ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο «άρωμα» Ελλάδας θα υπάρχει στη συνάντηση που έχουν τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ στον Λευκό Οίκο. Η συνεχιζόμενη στασιμότητα στην Ευρωζώνη, και στο πλαίσιο αυτό η αβεβαιότητα και οι αναταράξεις που προκαλεί η «ελληνική υπόθεση», ανησυχούν τις ΗΠΑ, που είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα «παροτρύνει» την Αγκελα Μέρκελ να υιοθετήσει πιο επεκτατική πολιτική, όπως το έχει κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας στροφής προς την ανάπτυξη, αλλά και την ταχεία εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επισημάνσεις όπως αυτή του κ. Ομπάμα ότι «δεν μπορείς να ξεζουμίσεις μια χώρα» να παρερμηνευθούν και, τελικά, να δυσχεράνουν την εξεύρεση λύσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι σπεύδουν να αποσαφηνίσουν ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως η Γερμανία και τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της Ελλάδας και υπό αυτό το πρίσμα τηρούν διακριτές αποστάσεις, διαμηνύοντας προς την Αθήνα ότι πρέπει να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ. Σε ανάλογο πνεύμα, την καλούν να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, μεταξύ αυτών και σε αμερικανικές, και να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή