Το σχέδιο της κυβέρνησης για παράταση έξι μηνών

Το σχέδιο της κυβέρνησης για παράταση έξι μηνών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για παράταση του προγράμματος κατά έξι μήνες, αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις στο μείγμα της πολιτικής του Μνημονίου, προωθεί η κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, αλλά η οριστική συμφωνία δεν αναμένεται πριν από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η Αθήνα προτείνει σειρά λύσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας στη διάρκεια του 6μήνου, καθώς και χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) χωρίς ασφυκτικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, έχει επιμεληθεί ένα τεχνικό κείμενο πάνω στο οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή και το οποίο είχε μαζί του ο επικεφαλής του Euroworking Group, κ. Τ. Βίζερ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή. Ο κ. Γ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι «ούτε να σχίσει το Μνημόνιο ούτε να το εφαρμόσει πιστά». Και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητεί είναι «να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας. Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή που εκλεγήκαμε, πριν ακόμη ορκιστούμε ως βουλευτές, μας έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό, λέγοντάς μας “είτε υπογράφετε είτε…”».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση για τη «συμφωνία-γέφυρα» έως το τέλος Αυγούστου, αυτή σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

1. Διαγραφή του 30% των «τοξικών» μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου (μεταξύ των οποίων οι εργασιακές σχέσεις κ.λπ.). Αντί αυτών η Αθήνα θα διαμορφώσει μία ατζέντα 10 ισχυρών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ (σήμερα ο κ. Γκουρία θα βρίσκεται στην Αθήνα για τον λόγο αυτό). Ενα πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί στα μέτρα της ελληνικής οικονομίας.

2. Τέλος στην επίτευξη υψηλών και φιλόδοξων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος. Για φέτος προβλέπεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ, αλλά από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για στόχο 1,49% του ΑΕΠ. Οσο, δηλαδή, έκλεισε και το 2014.

3. Ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση θα ξεκινήσει από το τέλος Αυγούστου και οι ελληνικές προτάσεις κινούνται γύρω από ανταλλαγή των υφιστάμενων δανείων με νέα ομόλογα (swaps).

4. Υιοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προεκλογικά και τις έχει επαναδιατυπώσει και μετά τις εκλογές.

Παράλληλα, στο διάστημα των 6 μηνών, η Αθήνα ζητεί: α) Την παροχή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ή την απευθείας καταβολή τους στο ΔΝΤ προκειμένου να αποπληρωθούν οι δόσεις Μαρτίου. β) Την αύξηση του ανώτατου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Το αρχικό αίτημα της κυβέρνησης ήταν να εκδώσει 8 δισ. επιπλέον έντοκα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να γίνει εκταμίευση μέρους της δόσης που εκκρεμεί. γ) Τη χρήση του ELA ανάλογα με τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος. Πάντως, από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν χθες ότι υπάρχουν στην Ευρωζώνη κάποιοι που είναι διατεθειμένοι να τα τινάξουν όλα στον αέρα για να επανεκλεγούν, ενώ σημείωναν πως τα περιθώρια είναι τόσο σφιχτά που «μπορεί να συμβεί το ατύχημα από ανοησία». Σημείωναν, όμως, ότι οι κ.κ. Μέρκελ, Λαγκάρντ και Γιουνκέρ δεν θα αφήσουν να γίνει αυτό το ατύχημα. Υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση βάζει κάποιες κόκκινες γραμμές, οι οποίες αφορούν την ανακοπή της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, και ότι προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή