Ολο και πιο αναγκαία η ασφαλής χρήση Ιντερνετ

Ολο και πιο αναγκαία η ασφαλής χρήση Ιντερνετ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσυρε το δάχτυλο πάνω στην τηλεόραση και είπε «χάλασε» όταν διαπίστωσε, η 2χρονη Μαρία, ότι η τηλεόραση δεν ανάβει, όπως ακριβώς τα smart phones. Ο 3χρονος Κώστας έσυρε το δάχτυλό του πάνω στο εξώφυλλο ενός περιοδικού. Το εξώφυλλο, όμως, δεν ανταποκρίθηκε, δεν κουνήθηκε η εικόνα. Το πέταξε απαξιωτικά και είπε «δεν δουλεύει». Και τα δύο περιστατικά είναι αληθινά και καταδεικνύουν το μέγεθος της διείσδυσης της τεχνολογίας στη ζωή των παιδιών ακόμη και προσχολικής ηλικίας. Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 12 ετών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά. Σήμερα εορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου για 12η συνεχή χρονιά σε περισσότερες από 100 χώρες. Με φετινό σύνθημα «Ολοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!», η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Στόχος της δράσης Saferinternet.gr είναι η προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ παιδιών και νέων.

Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων αποτέλεσε τη συχνότερη (35%) καταγγελία μεταξύ των 3.435 που έλαβε η SafeLine κατά τη διάρκεια του 2014. Ιδιαίτερα ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι η επόμενη κατηγορία καταγγελιών, με ποσοστό 20%, αφορά στο παράνομο περιεχόμενο και κυρίως ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας. Το ποσοστό αυτό, εκτός από υψηλό, είναι αυξημένο κατά 10 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Το 18% των αναφορών αφορούσε οικονομικές απάτες, το 7% απειλές που έλαβαν χώρα στο Διαδίκτυο, ενώ εγκλήματα όπως ο ρατσισμός, η εξύβριση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και πνευματικής ιδιοκτησίας ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά. Το 30% των αναφορών σχετιζόταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες σε κοινωνικά δίκτυα και κυρίως το Facebook.

Διαδραστική συζήτηση

Για τον φετινό εορτασμό το Saferinternet.gr θα επικεντρωθεί στην ενεργό συμμετοχή μαθητών από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση προς 400 μαθητές δημοτικών σχολείων. Θα περιλαμβάνει διαδραστική συζήτηση με τα παιδιά, με επίκεντρο την ορθή χρήση του Διαδικτύου, αλλά και τη θεατρική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου» από τη θεατρική ομάδα Χιλιοδέντρι, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. Στις 13 Φεβρουαρίου, 35 μαθητές από γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας θα καταθέσουν προτάσεις για την καταπολέμηση του «cyberbullying» σε εκδήλωση, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή