Περιορισμός της σπατάλης στον δημόσιο τομέα

Περιορισμός της σπατάλης στον δημόσιο τομέα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν περιθώρια για περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα,ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας μιλώντας στη Βουλή. Επίσης ανέφερε ότι θα επανεξετασθεί το πλαίσιο των μισθών στο Δημόσιο, με στόχο να αρθούν οι αδικίες όπου υφίστανται. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην κατάσταση των οικονομικών, σημειώνοντας ότι τα τακτικά έσοδα του 2014 είχαν μείωση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα η χώρα έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, κάτι που απέδωσε σε γραφειοκρατικούς λόγους. Οπως είπε ο κ. Μάρδας, το πρωτογενές πλεόνασμα κλείνει στα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβανομένων των φορέων του Δημοσίου) θα κλείσει στα 4,4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε:

Μισθολόγια. «Θα δούμε τα είκοσι μισθολόγια που υπάρχουν και θα προσπαθήσουμε να άρουμε τις αδικίες που υφίστανται». Για τους συνταξιούχους τόνισε ότι θα επιχειρηθεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο χρόνος που αποδίδεται η σύνταξη μετά την υποβολή της αίτησης, με νέο λογισμικό που θα δημιουργηθεί.

Δαπάνες. Υπάρχει περιθώριο για περιορισμό της σπατάλης στους εξής τομείς:

• Στην υγεία καταγράφεται στο σύστημα ότι υπάρχουν 10 έως 20 φορές ακριβότερες τιμές από τις χονδρικές τιμές της αγοράς.

• Στο κτίριο του Enterprise Greece πληρώνονται 400.000 ευρώ σε κοινόχρηστα και ενοίκια, ενώ υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο στην Ηλιούπολη που δεν χρησιμοποιείται.

• Oι δήμοι εξακολουθούν να αγοράζουν ακριβά υλικά ακολουθώντας τις απαρχαιωμένες διαδικασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο των πρόχειρων διαγωνισμών (που καλύπτουν το εύρος από 20-60 χιλ. ευρώ). Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα προταθεί σύγχρονη μέθοδος προμηθειών (e-catalogues) περιορισμού της σπατάλης, που θα χρησιμοποιείται σε διαγωνισμούς έως 60 χιλ. ευρώ. Η μέθοδος αυτή θα είναι δεσμευτική για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως και για τους φορείς στους οποίους δίνουμε επιδοτήσεις ή εγγυήσεις.

Λαθρεμπόριο. Με βάση εκτιμήσεις τρίτων, μπορούμε να εξοικονομήσουμε φόρους της τάξης του 1 δισ. ευρώ από το πετρέλαιο, καθώς και 800 εκατ. από το λαθρεμπόριο στα καπνικά. Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως θα υπάρξει συνεργασία με επτά υπουργεία. «Ο βαθμός ετοιμότητάς μας είναι ικανοποιητικός. Κωδικοποιούνται οι αλλαγές που έχουν προταθεί σε σχετική μας μελέτη του 2014 (του ΑΠΘ) και που πρέπει να γίνουν στους σχετικούς νόμους και θα σταλούν σε κάθε αρμόδιο υπουργείο».

Παρεμπόριο. Υπάρχει η εκτίμηση της ΕΣΕΕ ότι το παρεμπόριο ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. Είναι μεγάλο το νούμερο, αλλά ακόμα και 5 δισ. να είναι, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από τον ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρώνουν νοίκι και φόρους για να καλύπτουμε τους πλανόδιους.

Γραφειοκρατία. Είναι ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας της δημιουργίας μη φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το κόστος της ανέρχεται σε 14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διάφορες μελέτες (6,8% του ΑΕΠ). Στοιχείο που ενισχύει τη γραφειοκρατία είναι η πολυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή