Πλήρης ανατροπή αλλαγών στο Δημόσιο

Πλήρης ανατροπή αλλαγών στο Δημόσιο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη ανατροπή όλων των «αντιμεταρρυθμίσεων» – όπως τις χαρακτήρισε– που έγιναν την τελευταία πενταετία στο Δημόσιο εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος. Ασκώντας δριμεία κριτική στο έργο του προκατόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο μάλιστα συγκρούστηκε λεκτικά, προανήγγειλε 13 δράσεις προκειμένου να «αλλάξει ουσιαστικά το κράτος».

Ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύθηκε εκ νέου για ανάκληση των απολύσεων μέσω διαθεσιμότητας. «Ηταν καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες… δηλαδή αυτοί που δεν είχαν προστάτες», είπε. Περαιτέρω εξήγγειλε αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου με συμμετοχή στα πειθαρχικά συμβούλια δημοσίων υπαλλήλων και κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας, αλλαγή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων, νέα οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων στα υπουργεία – «γιατί αυτά που έγιναν ήταν προς ικανοποίηση της τρόικας και μόνον»–, νέο σύστημα αξιολόγησης και ορθολογική χρήση της κινητικότητας. Οπως εφαρμόστηκε, «ήταν ένας “φερετζές” για απολύσεις. Η κινητικότητα δεν είναι εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι τρόπος για να μεταφέρουμε προσωπικό εκεί που χρειάζεται», τόνισε. Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγγειλε επίσης την εξασφάλιση της συνταγματικής μονιμότητας για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Virtual» ΚΕΠ

Μεταρρυθμίσεις αναγγέλθηκαν και στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως τα «virtual» ΚΕΠ με τα οποία θα μπορεί να συνδέεται ο πολίτης μέσω υπολογιστή. Αναφερόμενος στο μισθολόγιο είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί από το 2016, «όταν θα έχει ανορθωθεί η οικονομία». Ο αναπλ. υπουργός κατέθεσε στη Βουλή υπηρεσιακό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι εκκρεμούν 400 ανεκτέλεστες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Oπως είπε, ενημερώθηκε ότι υπήρχε εντολή του προκατόχου του να μην εκτελούνται. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την μήνιν του κ. Μητσοτάκη, που τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται. «Δεν έδωσα ποτέ τέτοια εντολή», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κατανοώ ότι ο υπουργός δεν έχει καταλάβει το χαρτοφυλάκιό του… Αλλωστε, περνάει πολύ καιρό δίνοντας συνεντεύξεις». «Αν επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες, δεν θα γίνουν προσλήψεις σε βασικές κατηγορίες όπως οι νοσοκόμοι, οι ελεγκτές και οι γιατροί», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή