Συνάντηση Πούτιν – Σίσι στο Κάιρο, σε θερμό κλίμα

Συνάντηση Πούτιν – Σίσι στο Κάιρο, σε θερμό κλίμα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη επίσκεψή του στο Κάιρο εδώ και μία δεκαετία πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να συνομιλήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με την αραβική χώρα. Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα το τελευταίο διάστημα.

Η Ρωσία ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που υποστήριξε την κυβέρνηση Σίσι τον περασμένο χρόνο. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, όταν ήταν ακόμη υπουργός Αμυνας και είχε συζητήσει με τον Πούτιν την προοπτική εξοπλισμού της Αιγύπτου για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες στη χερσόνησο του Σινά.

Ο Πούτιν έφτασε στην Αίγυπτο τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της χώρας τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο. Επειτα από μια σύντομη συζήτηση, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν ένα κονσέρτο στην όπερα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και δείπνησαν στον Πύργο του Καΐρου. Η επίσημη συνομιλία του Σίσι με τον Ρώσο πρόεδρο έλαβε χώρα χθες στο προεδρικό μέγαρο. Τον Πούτιν υποδέχθηκε τιμητική φρουρά με 21 πυροβολισμούς στον αέρα. Αφίσες με το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου είχαν τοιχοκολληθεί σε όλους τους δρόμους του Καΐρου και τον καλωσόριζαν στα Ρωσικά, τα Αραβικά και τα Αγγλικά.

Οπως σχολίασε ο Σίσι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, η Αίγυπτος και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει την κατασκευή μιας μονάδας πυρηνικής ενέργειας από κοινού, ενώ η συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα έχει ήδη υπογραφεί. Επίσης, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τα δύο κράτη έχουν υπογράψει συμφωνίες για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας για το φυσικό αέριο και την ενίσχυση των επενδύσεων. Μια ρωσική βιομηχανική ζώνη αναμένεται να δημιουργηθεί στα παράλια της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει τον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία ειρηνική συμφωνία. Αξιωματούχος που συμμετέχει στη συμβουλευτική ομάδα των διαπραγματεύσεων ανέφερε στις 30 Ιανουαρίου ότι η επόμενη συνάντηση στη Μόσχα είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή