Αλ. Τσίπρας: Μόνιμη επιτροπή συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ

Αλ. Τσίπρας: Μόνιμη επιτροπή συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύσταση μόνιμης επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ανχέλ Γκουρία. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αποφασίστηκε η εκπόνηση και η εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Χαρακτήρισε επίσης τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Γκουρία ως την απαρχή μιας νέας σχέσης με τον ΟΟΣΑ. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συζητήσεις που γίνονται σε νέα βάση με τον Οργανισμό. «Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν στην πραγματικότητα εργαλειοθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης. Συζητάμε σε νέα βάση με τον ΟΟΣΑ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ χαρακτήρισε τον Άνχελ Γκουρία ως τον πιο χρήσιμο άνθρωπο σήμερα στην Ευρώπη.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Γκουρία:

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η συνταγή της λιτότητας αντί να αντιμετωπίσει την κρίση την βάθυνε ακόμη περισσότερο». Επεσήμανε μάλιστα ότι «η Ευρωζώνη βρίσκεται  στη Σκύλλα της στασιμότητας και στη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο απορρυθμίσεις αντί για μεταρρυθμίσεις και για προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να τολμήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν έχουμε εξαρτήσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Γκουρία για τη βοήθεια στην Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή. «Ο κ. Γκουρία είναι Μεξικάνος και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα το γεγονός ότι μόνο με το Μεξικό μπορούμε να συγκριθούμε σε θέματα διαφθοράς αλλά ο κ. Γκουρία συνέβαλε στη βελτίωση ποιότητας ζωής των συμπολιτών του. Η βοήθεια του θα είναι πολύ χρήσιμη για να αντιστρέψουμε τους αρνητικούς δείκτες και να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Ο κ. Γκουρία συνεχάρη από την πλευρά του τον κ. Τσίπρα για την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή. «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ και στόχος είναι να εργαστούμε με την Ελλάδα για την Ελλάδα» δήλωσε επισημαίνοντας ότι «δεν ήρθαμε για να υποδείξουμε στους Έλληνες τι πρέπει να πράξουν. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι πρέπει να κάνουν. Εσείς λάβατε την εντολή εμείς ήρθαμε για να ενημερώσουμε τι κάνουν άλλες χώρες με παρόμοιες προκλήσεις».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι επιλογές να ωφελήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες πολίτες.

«Τα οφέλη της ανάπτυξης πρέπει να ωφελήσουν την πλειονότητα των Ελλήνων και όχι ολίγους. Πρέπει να αναλάβει δράση η Ελλάδα στο πεδίο της διαφθοράς. Ο ΟΟΣΑ μπορεί να φέρει εργαλεία και μέσα για την αντιμετώπιση της».

Τέλος ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε και στην ύπαρξη ομάδων συμφερόντων επισημαίνοντας ότι η διαφθορά δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο. «Και στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που αντιστέκονται στην αλλαγή γιατί αυτή θα απειλούσε την κατάστασή τους. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια για να έχουμε τα οφέλη της ανάπτυξης».

«Δεν επιθυμούμε να υποκαταστήσουμε την τρόικα. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τη βοήθεια που ζητά η Ελλάδα», κατέληξε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή