Το χρονικό των εξελίξεων στο Eurogroup

Το χρονικό των εξελίξεων στο Eurogroup

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Γύρω στα 30 λεπτά κράτησε η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα νούμερα σε σχέση με την ελληνική πρόταση. Κατόπιν, στις διαδοχικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων υπουργών ασκήθηκαν πιέσεις για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Συγκεκριμένα, η πλευρά των Φιλανδών ξεκαθάρισε ότι τις όποιες αλλαγές του υφιστάμενου προγράμματος πρέπει να τις περάσουν από ψηφοφορία στο κοινοβούλιό τους.

Πριν το Eurogroup είχαν συνάντηση οι Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης και Γ. Χουλιαράκης με Γ. Ντάισελμπλουμ, Κρ. Λαγκάρντ και Τ. Βίζερ. Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι έγινε σε καλό κλίμα και αφορούσαν το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία συμφωνία γέφυρα.

«Το ερώτημα είναι πως θα προχωρήσουμε με το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την είσοδό του στην συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα συζητηθεί το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει η χώρα μας να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι «ανοιχτός» στο να ακούσεις της προτάσεις της Αθήνας.

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι δεν περιμένει να υπάρξει κάποιο τελικό αποτέλεσμα σχετικά με την Ελλάδα από την αποψινή συνεδρίαση. Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατά την είσοδό του, «είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα θα έχουμε μία πολύ παραγωγική συνάντηση».

Δείτε τις δηλώσεις Βαρουφάκη: 

«Στο χέρι της ελλάδας αν θα μείνει στο πρόγραμμα ή όχι», η πρώτη τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  Όπως ανέφερε, δεν περιμένει καμία απόφαση για την Ελλάδα σήμερα, ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να κάνει ότι θέλει αλλά θα ήθελα να ξέρω πως το σκέφτεται εκτός προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την είσοδό του στο Eurogroup κράτησε σκληρή στάση λέγοντας ότι «υπάρχουν κανόνες στο παιχνίδι και αυτοί δεν πρέπει να παρακαμφθούν από εκλογικά αποτελέσματα. Για να λάβει τα χρήματα από το τωρινό της πρόγραμμα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έκανε», είπε ο κ Σέλινγκ. Επίσης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έκανε νέες προτάσεις στην συνάντηση που είχαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών.

«Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να αφορούν καινούργιο πρόγραμμα ή παράταση του υφιστάμενου», τόνισε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Υπάρχουν κανόνες στην ευρωζώνη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια. «Περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι προτάσεις τους για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι ιδέες της Ελλάδας, τώρα ακούμε».  

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκουίντος, δήλωσε ότι «οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ’ όλους. Ισχύουν για όλους». 

Οι μετριοπαθείς

O Γάλλος υπουργός οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι καταλαβαίνει απολύτως όταν οι Έλληνες λένε ότι κάτι έχει αλλάξει  μετά τις εκλογές. «Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ, και είναι μελος της ΕΕ. Γι' αυτό πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «χρειαζόμαστε εποικοδομητικές και ήρεμες συζητήσεις με την Ελλάδα. Θα δουλέψουμε στην βάση των ήδη συμφωνηθέντων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάσει η Ελλάδα τις λύσεις της ιδέες στους εταίρους της. Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, υπάρχουν συμβιβασμοί που μπορούν να γίνουν στο προγραμμα».

Δείτε τις δηλώσεις Λαγκάρντ:

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, πριν την έναρξη του Eurogroup, υπογράμμισε: «Είχαμε μία καλή συνάντηση, καλή ανταλλγή απόψεων. Ειναι η αρχή και όχι το tέλος μίας διαδικασίας και πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά»

Δείτε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

Οι «σκληρές» δηλώσεις

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, είχε δηλώσει πως οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν, θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Τότε μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα, μπορείς να συμπληρώσεις το πρόγραμμα διαφορετικά. Όμως στήριξη χωρίς ένα πρόγραμμα, στήριξη χωρίς περαιτέρω πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις είναι αδιανόητη», επεσήμανε.

Αυτή είναι η διάταξη των θέσεων των υπουργών στο αποψινό Eurogroup:

Το χρονικό των εξελίξεων στο Eurogroup-1

Ακούστε τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή