Διαφωνία αλλά όχι ρήξη στο Eurogroup

Διαφωνία αλλά όχι ρήξη στο Eurogroup

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Eμπλοκή σημειώθηκε χθες στο Eurogroup ύστερα από μια συνεδρίαση-θρίλερ, στο τέλος της οποίας δεν βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα, με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν. «Ηταν μια ευκαιρία να καταλάβει η ελληνική πλευρά πώς λειτουργούν οι θεσμοί και εμείς να ακούσουμε τις ελληνικές θέσεις», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Π. Μοσκοβισί, υπονοώντας ότι έγινε ελάχιστη πρόοδος. «Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», είπε πιο ξεκάθαρα ο επικεφαλής του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Kαταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυσή μας για τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ετσι, η αναζήτηση μιας πολιτικής συμφωνίας παραπέμπεται για το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά.

Σημείο-κλειδί είναι η παράταση του προγράμματος, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα διατυπωθεί. Οπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, αλλά και από τις δηλώσεις άλλων υπουργών Οικονομικών, πολλές κυβερνήσεις τάσσονται υπέρ της υποβολής από την Αθήνα αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. Ιδιαίτερη πίεση για επέκταση του προγράμματος άσκησαν οι χώρες του Νότου, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών καθώς προσέρχονταν στο Εurogroup.

«Είναι στο χέρι της Ελλάδας αν θα μείνει στο πρόγραμμα ή όχι», ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ελλάδα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά θα ήθελα να ξέρω πώς το σκέφτεται εκτός προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση λέγοντας ότι «για να λάβει η Ελλάδα τα χρήματα από το υφιστάμενο πρόγραμμα, πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι δύο πλευρές φέρονται να έφτασαν πολύ κοντά στο να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή υπήρξε ανατροπή. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε φεύγοντας ότι υπήρξε συμφωνία για τα επόμενα βήματα. Οπως είπε, τεχνοκράτες από την Ελλάδα, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα έχουν διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες και το Eurogroup θα κάνει απολογισμό τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε προσέγγιση στα εξής:

1. Η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση.

2. Τεχνοκράτες από τις δύο πλευρές θα αναζητήσουν ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα από το υφιστάμενο πρόγραμμα ή συμβατών με το πρόγραμμα, τα οποία θα αποτελέσουν προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό αυτό το πλαίσιο να αποτυπωθεί σε ένα κοινό ανακοινωθέν. Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξέφρασε ισχυρές αντιρρήσεις στις διατυπώσεις και κυρίως σε ό,τι παρέπεμπε σε επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Στις αντιρρήσεις αυτές επέμεινε έως το τέλος, όπως εξάλλου και η άλλη πλευρά. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν σχεδόν δύο ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup για να γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε απλώς ότι δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία. Στο διάστημα αυτό, τουλάχιστον τέσσερα προσχέδια κοινού ανακοινωθέντος απορρίπτονταν από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ελληνική αντιπροσωπεία, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο κ. Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβέρνηση για το εάν θα συμφωνήσουν ή όχι με το ανακοινωθέν. «Υπήρξε προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος επί των βασικών γραμμών μιας στρατηγικής για την Ελλάδα, αλλά ο Ελληνας υπουργός και η ομάδα του αποφάσισαν να πάρουν την έγκριση της κυβέρνησης πριν συμφωνήσουν», είπαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή σημείωνε με έμφαση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Αθήνα να δεχθεί την παράταση του Μνημονίου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς είχε γράψει στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται “κωλοτούμπες”. Λίγη αναμονή».

Το χρονικό των εξελίξεων στο Eurogroup

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή