Η έκθεση του Prolepsis για τη σίτιση μαθητών

Η έκθεση του Prolepsis για τη σίτιση μαθητών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ινστιτούτο Prolepsis, που υλοποιεί από το 2012 πρόγραμμα σίτισης μαθητών σε ευπαθείς περιοχές της χώρας, με αρωγό το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος», έδωσε στη δημοσιότητα χθες στοιχεία που αποκαλύπτουν το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία από 64 σχολεία των πιο ευπαθών περιοχών του Δήμου Αθηναίων που συμμετείχαν πέρυσι στο πρόγραμμα, σχεδόν το 25% των οικογενειών πλήττεται από πείνα, ενώ περίπου 60% αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Στο 61% των οικογενειών, ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα, ενώ σε ποσοστό 17% κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα. Το 11% των παιδιών δεν καλυπτόταν από κάποιο ασφαλιστικό Ταμείο. Επιπλέον, στο 7% των οικογενειών υπήρχε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, ενώ 3% των οικογενειών δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι την περίοδο που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.

«Η κοινωνικοοικονομική κρίση αφήνει, δυστυχώς, έντονα τα σημάδια της και στην πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, που είναι τα παιδιά» τόνισε σχετικά η διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, καθηγήτρια κ. Αθηνά Λινού. Συνολικά έχουν υποβληθεί 1.053 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, που αντιστοιχούν σε 152.397 μαθητές, εκ των οποίων σήμερα σιτίζονται οι 15.520. Από αυτούς εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και σχεδόν το 60% κάτω από το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Εμπλοκή στον διαγωνισμό

Το πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια προ ημερών μια εμπλοκή στον διαγωνισμό προμηθειών πρώτων υλών για τη διανομή τροφίμων από τον Δήμο Αθηναίων. «Καλούμαστε να κάνουμε μάθημα σε παιδιά που πεινάνε» ήταν η δραματική «αναφορά» που είχαν δώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων την προηγούμενη εβδομάδα οι δάσκαλοι Ανδριανή Προκόπη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Παρθενώνας» και Δημήτρης Μαριόλης εκ μέρους του Α΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αμπελόκηποι», με τον τελευταίο να κάνει λόγο για συγκεκριμένο μαθητή «που είχε να φάει δύο ημέρες».

Πράγματι, από τον περασμένο Οκτώβριο είχε διακοπεί η διανομή μερίδων σε σχολεία από τον Δήμο Αθηναίων, καθώς έχουν καθυστερήσει οι σχετικοί διαγωνισμοί. Μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου, έως πέρυσι διανέμονταν 1.300 γεύματα σε σχολεία, ενώ τη φετινή σχολική χρονιά είχαν καταγραφεί επιπλέον 600 αιτήματα. Η εμπλοκή με τον διαγωνισμό (πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς που απαιτούν υψηλές εγγυητικές επιστολές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται προμηθευτές και να δημιουργούνται αντεγκλήσεις) έχει επηρεάσει και τη σίτιση των βρεφονηπιακών σταθμών, ωστόσο το πρόβλημα έχει λυθεί μέσω χορηγίας. Αναμένεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει κανονικά η διανομή των γευμάτων και στα σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή