«Μαχαίρι» στη χρηματοδότηση των έργων του Κτηματολογίου λόγω δυσαρέσκειας

«Μαχαίρι» στη χρηματοδότηση των έργων του Κτηματολογίου λόγω δυσαρέσκειας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «πάγωμα» κονδυλίων 30 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», τα οποία αφορούν την ανάπτυξη του Κτηματολογίου στην Ελλάδα, επέβαλαν πρόσφατα οι κοινοτικοί. Οι τελευταίοι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν από τις εκλογές, απέρριψαν τη χρηματοδότηση έργων της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ), ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η κίνηση μάλιστα αυτή απέτρεψε την ένταξη άλλων έργων ύψους άλλων 80 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Τόσο τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο κι εκείνα της Τask Force φέρονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένα με τις εξελίξεις στην ΕΚΧΑ και ειδικά με την προώθηση της κτηματογράφησης στην Ελλάδα. Μάλιστα, χρεώνουν στην προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικά στον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη την απουσία ενδιαφέροντος για την προώθηση του έργου της κτηματογράφησης. Ο τελευταίος δεν κατάφερε να απαντήσει ούτε στον επίτροπο Γιοχάνες Χαν όταν ο τελευταίος σε τρισέλιδη επιστολή του τον περασμένο Οκτώβριο ζήτησε, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, να λάβει μέτρα ενίσχυσης της δραστηριότητας της ΕΚΧΑ και να προχωρήσει η σύνταξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου κτηματογράφησης της χώρας. Ο κ. Χαν δεν αναφερόταν σε τίποτε περισσότερο από τη μνημονιακή δέσμευση την οποία είχε αναλάβει η χώρα από το 2010 και μετά και η οποία θέλει την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της χώρας μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Χαν, αυτή τη στιγμή η ΕΚΧΑ έχει ανοιχτούς διαγωνισμούς από το 2009 για την καταγραφή περίπου 28 εκατ. ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο, κανένας από τους τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν το 2009, το 2011 και το 2013, αντίστοιχα, δεν έχει κατακυρωθεί. «Συνολικά», ανέφερε στην επιστολή της 2/10/2014 ο πρώην επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, «πάνω από 1 δισ. ευρώ έχουν μπει σε διαγωνιστική διαδικασία και αναμένεται να συμβολαιοποιηθούν. Αυτό», πρόσθεσε, «εγείρει μεγάλες προκλήσεις, από διαχειριστική και οργανωτική άποψη, για την αποτελεσματική διαχείριση των πολυάριθμων συμβολαίων και την εφαρμογή του έργου χωρίς καθυστερήσεις».

Η κυβέρνηση ωστόσο, αντί να χαράξει μια στρατηγική κτηματογράφησης, φέρεται να αποδυνάμωσε την ΕΚΧΑ με στόχο να βάλει στο χέρι τα ταμειακά της διαθέσιμα. Επιπλέον, αντί ενός αποτελεσματικού σχεδίου υλοποίησης της κτηματογράφησης, εισήλθε σε έναν κυκεώνα συγκρούσεων που αφορούσε τους διαγωνισμούς. Το διοικητικό συμβούλιο «διχάστηκε», με τα μισά μέλη να προκρίνουν την υπογραφή 28 συμβάσεων κτηματογράφησης συνολικού ύψους 572 εκατ. ευρώ και το άλλα μισά να τις απορρίπτουν, κρίνοντας ότι οι εκπτώσεις δεν ήταν μεγάλες. Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν «τραγελαφικό» επί μήνες να μην μπορεί ένα Δ.Σ., διορισμένο από την κυβέρνηση, να πάρει μια απόφαση. Ο ίδιοι δικαιολόγησαν τις αποφάσεις των κοινοτικών να περικόψουν τη χρηματοδότηση των έργων του Κτηματολογίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» πριν η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην ΕΚΧΑ. Επίσης οι κοινοτικοί φέρεται να «εκβιάζουν» μέσω της επιλεξιμότητας των δαπανών αυτών, προκειμένου να προωθήσει η κυβέρνηση το σχετικό έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή