Αιχμές κατά της κυβέρνησης από ΕΛΚ

Αιχμές κατά της κυβέρνησης από ΕΛΚ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλητική ή, στην καλύτερη περίπτωση, αρνητική ήταν η στάση έναντι της Ελλάδας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν χθες, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, ότι το πιθανότερο σενάριο παραμένει να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει στο ίδιο κείμενο που ετέθη υπ’ όψιν των κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Γιάννη Δραγασάκη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Τετάρτη.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η δήλωση του κ. Σαμαρά, ο οποίος έκανε λόγο για αίσθηση αδιεξόδου. «Στόχος μου είναι να διασφαλίσω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, γι’ αυτό είμαι εδώ. Και βέβαια η αίσθηση αδιεξόδου δεν βοηθάει», ήταν η λιτή αναφορά του κ. Σαμαρά.

Η ανακοίνωση του ΕΛΚ ήταν ιδιαιτέρως οξεία έναντι της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ελληνικό λαό, ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη δηλώνουν την ετοιμότητά τους να βρουν λύση στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και «εκφράζουν την ελπίδα πως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν θα υπονομεύσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τη διακυβέρνηση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά». Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο μέσω μονομερών ενεργειών, ο κ. Τσίπρας οφείλει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, επισήμανε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντόουλ, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Κατέληξε, δε, ο Ευρωπαίος παράγων ότι «εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να δουλέψει από κοινού με τους εταίρους της Ελλάδας ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση που θα έπληττε τον ελληνικό λαό».

Νωρίτερα, οι συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά έκαναν λόγο για ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να υπογράψει την επέκταση του προγράμματος, ενώ δεν απέκλειαν να υπάρξουν μικροαλλαγές στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των συμβιβασμών που, παραδοσιακά, χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή