Χαμηλά ο πήχυς από τους Ευρωπαίους

Χαμηλά ο πήχυς από τους Ευρωπαίους

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο κτίριο Charlemagne, εκεί που στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες της Κομισιόν ξεκίνησαν χθες οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (μέχρι πρότινος γνωστοί και ως τρόικα) και του ελληνικού οικονομικού επιτελείου. Από τη μία μεριά βρέθηκαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Χουλιαράκης, μαζί με την οικονομολόγο Ελένη Παναρίτη και τον κ. Γ. Μάργαρη, ερευνητή του ΕΜΠ και συνεργάτη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, καθώς και της Lazard. Μαζί τους και ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, που θα έχει τον ρόλο εποπτείας της ελληνικής ομάδας. Από την άλλη, οι σημερινοί εκπρόσωποι της τρόικας κ. Ντ. Κοστέλο (από την Κομισιόν), Κ. Μαζούχ (από την ΕΚΤ) και Ρ. Γκογιάλ (από το ΔΝΤ).

Σκοπός είναι έως το Εurogroup της Δευτέρας οι δύο πλευρές να χαρτογραφήσουν αφενός τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης από το υφιστάμενο πρόγραμμα και αφετέρου τα μέτρα που ζητεί η Αθήνα να αντικαταστήσει. Αυτά θα εξεταστούν, ώστε να διαπιστωθεί το κόστος των ελληνικών προτάσεων, αλλά και κατά πόσο εκπληρώνουν τους ίδιους στόχους στο υπάρχον πρόγραμμα. Σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν οι ίδιοι και φέρνοντας ως παράδειγμα την επίτευξη 3% πρωτογενούς πλεονάσματος δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται για την επίτευξη αυτού του στόχου». Ερωτηθείς τι μπορεί να αλλάξει, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν μικρές αλλαγές αλλά το μεγαλύτερο μέρος του θα παραμείνει το ίδιο. Οπως υπενθύμισε, αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.

«Είμαι απαισιόδοξος»

Χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την απαισιοδοξία του για επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Δευτέρας. «Σε αυτό το στάδιο είμαι πολύ απαισιόδοξος. Η Ελλάδα έχει υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, ωστόσο οι πιθανότητες, βάσει των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες» είπε. Συγχρόνως σημείωσε ότι «δεν εκταμιεύουμε χρήματα παρά μόνο όταν υλοποιούνται πρόοδοι και όταν υλοποιούνται νέες μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν συμβαίνει πλέον εδώ και μήνες». Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τηλεφώνημα που έκανε χθες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που θα έχει για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την ίδια στιγμή, το Spiegel υποστήριζε ότι το Eurogroup συζητεί το ακραίο σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει και σε αποχώρηση της Κύπρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν αντιμετωπίσιμη από την Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από αποτελέσματα προσομοιώσεων, που έχουν γίνει.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική επιθεώρηση, ο κ. Γ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην τρόικα, είπε: «Λίγο πριν από το έμφραγμα, μας αφήνουν να πάρουμε μερικές ανάσες. Αμέσως μετά μας χώνουν κάτω από το νερό και ο κύκλος ξαναρχίζει…». Οταν ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι «υπάρχουν και καλοί άνθρωποι στην τρόικα», ο κ. Βαρουφάκης συμπλήρωσε: «Και στη CIA δούλευαν ορισμένοι καλοί άνθρωποι, όταν εφαρμοζόταν το βασανιστήριο του νερού παρά τη θέλησή τους και γι’ αυτό τον λόγο αντιμετώπισαν ένα τρομερό ηθικό δίλημμα».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο «η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα». Και είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς εξετάζεται το σενάριο για κατάργηση του υφιστάμενου προγράμματος και θέσπιση καινούργιου χρησιμοποιώντας τα 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ετσι από τη μία τα κράτη-μέλη να μην αναγκαστούν να συμφωνήσουν σε περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας και από την άλλη να αποφευχθεί ο όρος μνημόνιο και να μπορέσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει μία καινούργια συμφωνία. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικές διαφορετικές υποχρεώσεις από αυτές που υπολείπονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, αλλά θα δώσει ευκολότερα το στίγμα μιας νέας εποχής στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή