Η ταχύτατη πρόοδος της τεχνολογίας ρίχνει δραστικά τις τιμές

Η ταχύτατη πρόοδος της τεχνολογίας ρίχνει δραστικά τις τιμές

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν ορισμένοι, oι οποίοι αμφισβητούν την πρόοδο της αμερικανικής οικονομίας. Δεν χρειάζονται πολλά αποδεικτικά στοιχεία για να πεισθούν. Σήμερα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κοστίζουν το ένα χιλιοστό από ό,τι κόστιζαν πριν από 35 χρόνια και δεν είναι τα μόνα προϊόντα που έχουν φθηνύνει τόσο.

Υπολογιστές

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης, αρχής γενομένης από το 1980 η τιμή των Η/Υ έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 99,9%. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η καθοδική πορεία δεν έχει σταματήσει. Τον Ιανουάριο του 2015 ήταν κατά 9% χαμηλότερες από τον Ιανουάριο του 2014.

• Λογισμικό

Σήμερα το λογισμικό κοστίζει το 0,7% της τιμής που είχε τον Ιανουάριο του 1980. Αυτή η εξέλιξη δεν προκαλεί έκπληξη, εξαιτίας του ότι μέρος του λογισμικού, το οποίο χρησιμοποιείται σε διεθνή κλίμακα, διατίθεται δωρεάν.

• Συσκευές τηλεοράσεων

Σήμερα οι τηλεοράσεις κοστίζουν το 3% της αντίστοιχης τιμής τους στις αρχές του 1980. Η πτωτική τάση συνδέθηκε άρρηκτα με την ανάπτυξη δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών στην αμερικανική τηλεόραση.

• Προμήθειες χρηματιστηριακών συναλλαγών

Μπορεί κανείς να ευχαριστεί το Ιντερνετ και τους ηλεκτρονικούς χρηματιστηριακούς οίκους, που επέφεραν το αποτέλεσμα αυτό. Παλιότερα ήταν πολύ πιο ακριβό να πουλάει και να αγοράζει κανείς μετοχές και ομόλογα. Το δε κόστος αυτός αυξήθηκε στη δεκαετία του 1970, ενώ χρειάστηκε να φθάσουν τα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να αρχίσει να μειώνεται δραστικά. Σήμερα οι προμήθειες φθάνουν στο 33% των αντίστοιχων του 1980.

• Φωτογραφικές μηχανές

Στην εποχή των iPhone λίγοι είναι αυτοί που αγοράζουν ακόμα φωτογραφικές μηχανές, αλλά εάν έχετε περιέργεια να μάθετε, το κόστος τους είναι κατά 75% χαμηλότερο από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο του 2000.

• Κινητή τηλεφωνία

Μπορεί να μη σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα, αλλά όντως το κόστος παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας έχει μειωθεί συν τω χρόνω. Σήμερα είναι σχεδόν το 50% από το αντίστοιχο τον Ιανουάριο του 1990.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή