ΟΛΠ/ΟΛΘ: Αντικρουόμενες δηλώσεις για τις πωλήσεις λιμένων

ΟΛΠ/ΟΛΘ: Αντικρουόμενες δηλώσεις για τις πωλήσεις λιμένων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αποτυπώθηκαν κυρίως στην περίπτωση των ΟΛΠ/ΟΛΘ. Ενώ αρχικώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διατύπωναν τη θέση ότι τελικά οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια θα προχωρήσουν ως έχουν, μία μέρα αργότερα το υπουργείο διατύπωνε σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι είναι θετικό στο ζήτημα αυτό μόνο ως προς την υπάρχουσα σύμβαση της Cosco με τον ΟΛΠ. Υπογράμμιζε δε ότι ουδεμία άλλη αναφορά είχε γίνει στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ που εκκρεμεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο διαγωνισμός, που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα έτος, έχει κολλήσει στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών η οποία αρχικώς ήταν να πραγματοποιηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Στη συνέχεια, καθώς δεν ήταν έτοιμη η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) και επειδή εκκρεμούσε και η ολοκλήρωση του συμβιβασμού της Cosco με τον ΟΛΠ, μετατέθηκε για τις 2 Φεβρουαρίου 2015. Τελικά μετατέθηκε για τον επόμενο μήνα Μάρτιο, καθώς ευλόγως έπρεπε να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές να αποφασίσει κατάλληλα. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μιλούν για επανεξέταση των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το περιεχόμενο του όρου «επανεξέταση». Οι πιο πολλοί εικάζουν ότι η επανεξέταση στην οποία αναφέρεται ο κ. Τσίπρας αφορά στον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών που τηρήθηκαν, ενώ άλλοι, όπως π.χ. ο κ. Γ. Σταθάκης, αναφέρεται στον επανέλεγχο της μορφής των αποκρατικοποιήσεων που έχει προκριθεί μέχρι σήμετα από το ΤΑΙΠΕΔ. Οσο αυτά παραμένουν αδιευκρίνιστα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα μένει παγωμένο, κρατώντας τους λιγοστούς ενδιαφερόμενους επενδυτές που έχουν απομείνει στη χώρα σε στάση αναμονής. Σημειώνεται ότι οι επτά ενδιαφερόμενοι που είχαν εκφράσει το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ έχουν περιοριστεί σε τρεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή