Νέα τροπή στο σκάνδαλο από Καζαχστάν

Νέα τροπή στο σκάνδαλο από Καζαχστάν

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα «παραμένουν» τα χρήματα ενός ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης του Καζαχστάν, του Ραχάτ Α., τα οποία κατασχέθηκαν στο πλαίσιο μιας σύνθετης επιχείρησης δέσμευσης λογαριασμών που διενήργησε η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν στην «Κ» πηγές που γνωρίζουν άριστα την υπόθεση, ερευνώντας την από το περασμένο φθινόπωρο.

Οπως είχε γράψει τον Οκτώβριο του 2014 η «Κ», «κλιμάκιο αξιωματούχων με υψηλή εκπροσώπηση από το μακρινό Καζαχστάν επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Αρχής, για να ενημερωθεί σχετικά με μεγάλη υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος που είχε εντοπιστεί στη χώρα μας».

Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο συνταγματάρχης Εθνικής Ασφαλείας του Καζαχστάν, Emar Aimbetov, ο οποίος συνοδευόμενος από συνεργάτες του ενδιαφερόταν άμεσα για τα ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας και αφορούσαν μαύρο χρήμα που εντοπίστηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε ακίνητα πολυτελείας που σχετίζονταν με υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους του Καζαχστάν.

Αυτή την εβδομάδα οι πρώην συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, δέχθηκαν μια άλλη «σχετική» επίσκεψη. Επρόκειτο για τον κ. Σερίκ Μεντετμπέκοφ και τον κ. Πιοτρ Αφανάσενκο.

Οι δύο (πρώην πολίτες του Καζαχστάν) που μίλησαν στην «Κ» έχουν  δύο διαφορετικές ιστορίες σε σχέση με τον πρώην αξιωματούχο της κυβέρνησης του Καζαχστάν που κρατείται στην Αυστρία και του οποίου οι λογαριασμοί είχαν «μπλοκαριστεί» από την Αρχή για το ξέπλυμα του χρήματος.

Ο Μεντετμπέκοφ, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καζαχστάν, κατηγορήθηκε τον Ιούνιο του 1999 ότι σχεδίαζε να ανατρέψει τον πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, και για να αποδείξει τη νομιμοφροσύνη του στο καθεστώς, θα έπρεπε να απολύσει «όλους τους δημοσιογράφους του ραδιοφωνικού του σταθμού» καθώς δεν ήταν της αρεσκείας του καθεστώτος, σύμφωνα με τον Ραχάτ Α., ο οποίος ήταν γαμπρός του προέδρου της χώρας και υποψήφιος επικεφαλής της κρατικής επιτροπής ασφαλείας, θέση την οποία ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1999.

Ο Μεντετμπέκοφ λέει ότι δεν μπορούσε να αγνοήσει σε αυτό το διάστημα τις «απαιτήσεις» του καθεστώτος και ενός μεσάζοντος, του Ραχάτ Α., καθώς «αν αγνοούσε μια τέτοια “πρόσκληση”, τότε η ιστορία θα μπορούσε να τελειώσει με μεγάλη δυστυχία, ακόμα και με φυσικό ξυλοδαρμό στη μέση του δρόμου».

Οι επιχειρήσεις του Μεντετμπέκοφ μεταβιβάσθηκαν σε επιχείρηση του Ραχάτ Α. που εν τω μεταξύ είχε στα χέρια του τον μηχανισμό των υπηρεσιών ασφαλείας του Καζαχστάν, ενώ ο ίδιος διέφυγε από τη χώρα με την οικογένειά του ύστερα από μια πληροφορία που του έδωσε φίλος του ότι κινδυνεύει η ζωή του.

Ο Αφανάσενκο ήταν σωματοφύλακας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας. Υποστηρίζει ότι βασανίσθηκε από στελέχη της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας για να καταθέσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός ετοίμαζε πραξικόπημα κατά του καθεστώτος. Ο Αφανάσενκο έχει πει σε κατάθεσή του ότι ο Ραχάτ Α. απέκτησε, «με τον τρόπο που πήρε τις επιχειρήσεις του Μπεντετμπέκοφ, διυλιστήρια αλλά και επιχειρήσεις κατεργασίας ζάχαρης».

Ο ίδιος ο πρώην κρατικός αξιωματούχος αρνείται αυτές τις αιτιάσεις. Ο Ραχάτ Α. χώρισε από την κόρη του Ναζαρμπάεφ, Νταρίγκα, πήγε στην Αυστρία ως πρέσβης όπου και παρέμεινε. Αποφάσισε να μην επιστρέψει στο Καζαχστάν παραμένοντας στην Αυστρία, ασχολούμενος με τις επιχειρήσεις του. Ο πρώην αξιωματούχος του Καζαχστάν στη συνέχεια μετέβη στη Βαλέτα απ’ όπου επέστρεψε όταν οι αυστριακές αρχές ζήτησαν το 2013 πληροφορίες στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα από ένα σύμπλεγμα εταιρειών στη Μάλτα, την Καραϊβική, την Αυστρία και μια γερμανική μεταλλευτική εταιρεία. Εντέλει, το 2014 απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Ραχάτ Α. στην Αυστρία για τον φόνο δύο στελεχών τραπεζών στο Καζαχστάν. Ο Ραχάτ Α. διακηρύσσει την αθωότητά του -αν βρεθεί ένοχος θα καταδικασθεί σε φυλάκιση 10 ετών- αλλά είναι αμφίβολο εάν η Αυστρία θα τον εκδώσει στο Καζαχστάν.

Στο πλαίσιο της έρευνας της ελληνικής Αρχής για το ξέπλυμα του χρήματος, έχει δεσμευθεί η εταιρεία Adela Panorama SA (με τελική δικαιούχο την τωρινή σύζυγο του αξιωματούχου από το Καζαχστάν) και δύο ακίνητα στη Βούλα – στην οδό Μαραθώνος και στην οδό Δημοκρατίας.

Εχει δεσμευθεί επίσης ένας λογαριασμός στη Μάλτα ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία ανήκε θαλαμηγός την οποία είχε αγοράσει ο Ραχάτ Α. από Ελληνα επιχειρηματία. Μέσω του λογαριασμού αυτής της ναυτιλιακής εταιρείας διακινούνται από τις εταιρείες που τελούν υπό έρευνα στην Αυστρία ποσά που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή