Λύση σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βλέπει η κυβέρνηση

Λύση σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βλέπει η κυβέρνηση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκπεφρασμένη βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει μια συμφωνία τις αμέσως επόμενες ημέρες  έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα όχι  το αυριανό Eurogroup, αλλά το τέλος αυτής της εβδομάδας με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι πιθανότατα η λύση θα δοθεί σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προσεχή Παρασκευή. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής  υπήρξε η πληροφόρηση ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, ίσως την προσεχή Πέμπτη και αν υπάρξει αποτυχία και σε αυτή την συνεδρίαση θα συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πιθανόν την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. Τα μέλη του οργάνου ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Η τακτική της Αθήνας τις επόμενες ημέρες, όπως προκύπτει από την συνεδρίαση της Παρασκευής, θα κινηθεί στην ίδια σκληρή γραμμή και δεν πρόκειται να μετακινηθεί στο θέμα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, στην άρνηση να δεχθεί παράταση  του προγράμματος, τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις  κ.α.

Η ελληνική πλευρά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θέλει να λυθεί το πρόβλημα σε μια Σύνοδο Κορυφής, καθώς εκτιμά ότι εκεί μπορεί να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση και να υπάρξει διέξοδος και πολιτική εντολή για έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και πολλά μέλη του οργάνου εξέφρασαν ικανοποίηση για την διαπραγμάτευση στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Ικανοποίηση εξέφρασε και ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας  και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόσο για την διαπραγμάτευση στο Eurogroup, όσο και για την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, η Αθήνα να εμμείνει σε σκληρή γραμμή μέχρι την τελευταία στιγμή.  Μέλημα του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο η κυβερνητική συνοχή καθώς ενισχύει την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας.

Εκφράστηκε επίσης ικανοποίηση για την στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας και για την δημόσια όσο και παρασκηνιακή στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι και οι τρεις χώρες διαδραμάτισαν θετικό ρόλο προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού λαμβάνοντας υπόψη και τις ελληνικές θέσεις.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το θέμα εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, αν  και κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξει σήμερα, ίσως ούτε αύριο η ανακοίνωση για τον υποψήφιο πρόεδρος. Η ανακοίνωση πιθανότατα  θα γίνει την Τρίτη και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα είναι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή